Det Energipolitiske Udvalg 2008-09
EPU Alm.del
Offentligt
713956_0001.png
713956_0002.png
KLIMA- OG ENERGIMINISTERIET
MINISTEREN
Folketingets Energipolitiske UdvalgChristiansborg1240 København K
Dato
17. august 2009
J nr. 1003-0217
Energipolitisk Udvalg har i brev af 15. juli 2009 stillet mig følgende spørgsmål 130 alm. del, som jeghermed skal besvare. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Mette Gjerskov (S).

Spørgsmål 130:

"Ministeren bedes redegøre for fejlen på nettet til Horns Rev 2, som ifølge energinet.dk opstod den 25.juni 2009, og herunder redegøre for om det er energinet.dk og dermed borgerne, der skal betale for fej-len samt redegøre for, hvordan ministeren vil sikre, at en lignende fejl ikke sker igen? "

Svar:

Jeg har forelagt spørgsmålet for Energinet.dk, der har oplyst følgende om hændelsen, hvortil jeg skalhenholde mig:”Den 25. juni blev forbindelsen til havmølleparken Horns Rev 2 udkoblet af en fejl i landkablet. I for-bindelse med reparationen fandt man svigtende vandtætning af kablets samlinger, også kaldet muffer.Dette har ikke umiddelbart konsekvenser for kablets drift. På sigt kan der dog udvikles skader på kablet.Årsagen til den svigtende vandtætning ligger i den anvendte metode for montage, sammenholdt medmindre klare detaljer i montagevejledningen. Der er tale om en systematisk fejl, som kan forventes påalle 105 muffer. Det er i denne sammenhæng væsentligt at bemærke, at fejlen opstår inde i den lukkedemuffe. Fejlen er dermed ikke umiddelbar synlig. ABB A/S, som har leveret kablet inkl. muffer, har selvvaretaget uddannelsen af montørerne og supervision. ABB A/S har udført mange tusinde muffer afsamme type, og intet indikerede, at der kunne opstå problemer med montagen. Mufferne er typetestet,som krævet i Energinet.dk's udbud, og Energinet.dk har derfor ført generelt tilsyn med kabelarbejdet.På et møde med ABB A/S blev det besluttet at reparere samtlige muffer. Omkostningerne til reparationaf muffer afholdes af ABB A/S.”Som det fremgår af Energinet.dk’s beskrivelse, har leverandøren af kablet påtaget sig at afholde om-kostningerne til reparation af kablet, hvilket derfor ikke belaster elforbrugerne. Det skal vurderes omEnerginet.dk skal kompensere DONG Energy, som har koncession på mølleparken, for indtægtstab iden periode kablet er ude af drift til reparation, jf. § 35 i lov om fremme af vedvarende energi. Der erindledt drøftelser herom mellem de to parter.
KLIMA- OG ENERGIMINISTERIETStormgade 2-61470 København K
Tlf33 92 28 00Fax 33 92 28 01E-mail: [email protected]www.kemin.dk
Side 2/2
Der er ingen, der ønsker, at denne type monteringsfejl opstår igen, og der er derfor iværksat en rækketiltag for at undgå gentagelser: 1) Leverandøren har på baggrund af den aktuelle hændelse revideret an-visningen til montørerne, og har tilrettet monteringsvejledningen i forhold til uklarheder og mangler. 2)Energinet.dk vil i forhold til kommende kabelprojekter skærpe kravene til uddannelsesforløbet af de afkabelleverandøreren valgte montører samt til leverandørernes instrukser. 3) Yderligere vil Energinet.dksikre sig et øget tilsyn af montørernes arbejde
Med venlig hilsen
Connie Hedegaard