Det Energipolitiske Udvalg 2008-09
EPU Alm.del
Offentligt
709381_0001.png
KLIMA- OG ENERGIMINISTERIET
MINISTEREN
Folketingets Energipolitiske UdvalgChristiansborg1240 København K
DatoJ nr.
27. juli 20091003-0216
Energipolitisk Udvalg har i brev af 9. juli 2009 stillet mig følgende spørgsmål 128 alm. del efter ønskefra Per Clausen (EL), som jeg hermed skal besvare.

Spørgsmål 128:

"Ministeren bedes kommentere artiklen ”Nærmeste nabo til pumpestation kanikke få fjernvarme” fra Vodskov Avis den 7. juli 2009."

Svar:

Artiklen fra Vodskov Avis beskriver forholdene ved udvidelse af fjernvarmenettet i Ålborg til også at for-syne byen Rærup. Jeg kender ikke sagens detaljer, men af artiklen fremgår, at Ålborg Kommune, somforudsat i varmeforsyningslovgivningen, har foretaget en samfundsøkonomisk analyse af forsyningen iRærup. Analysen har vist, at det har været en nødvendig forudsætning med en høj tilslutning til fjern-varmeforsyningen, før det samfundsøkonomisk har været fornuftigt, at foretage udbygningen af fjern-varmenettet. Da der ikke kunne opnås en tilstrækkelig høj tilslutning til fjernvarmenettet for at opnå engod samfundsøkonomi ved projektet, har kommunen besluttet ikke at gennemføre projektet.Beslutningen om at gennemføre fjernvarmeprojekter er en lokal beslutning, som kommunalbestyrelsenhar ansvaret for. I henhold til varmeforsyningslovgivningen kan kommunen dog kun godkende projek-ter, hvis de udviser god samfundsøkonomi. Hvis projektet udviser dårlig samfundsøkonomi, er det fordiandre alternativer udviser bedre samfundsøkonomi.Generelt er der god samfundsøkonomi i fjernvarmeforsyning, men hvis fx investeringer i nye fjernvar-menet er store, mens afsætningen af varme er relativt lille, vil det føre til en dårlig samfundsøkonomi. Isådanne tilfælde kan individuel forsyning fra fx jordvarmeanlæg være en bedre løsning.
Med venlig hilsen
Connie Hedegaard
KLIMA- OG ENERGIMINISTERIETStormgade 2-61470 København K
Tlf33 92 28 00Fax 33 92 28 01E-mail: [email protected]www.kemin.dk