Det Energipolitiske Udvalg 2008-09
EPU Alm.del
Offentligt
709371_0001.png
709371_0002.png
KLIMA- OG ENERGIMINISTERIET
MINISTEREN
Folketingets Energipolitiske UdvalgChristiansborg1240 København K
DatoJ nr.
27. juli 20091003-0215
Energipolitisk Udvalg har i brev af 2. juli 2009 stillet mig følgende spørgsmål nr. 123 alm. del, efter øn-ske fra Ole Vagn Christensen (S), som jeg hermed skal besvare.

Spørgsmål 123:

" Vil ministeren oplyse, hvorfor der endnu ikke er givet svar i sagen om I/S Kraftvarmeværk Thistedsansøgning af 12. december 2008 om kapacitetsudvidelse af det affaldsfyrede kraftvarmeværk?"

Svar:

Når der skal etableres et nyt affaldsforbrændingsanlæg eller et eksisterende værk skal udvides, skal af-faldsgrundlaget (om der er affald nok) godkendes af Energistyrelsen. Formålet er at sikre, at der ikkeetableres mere affaldsforbrændingskapacitet, end der er behov for.I alt ligger der p.t. ansøgninger om godkendelse af affaldsgrundlag for knap 1,5 mio. tons affald. Dette erlangt mere end den forventede stigning i affaldsmængderne til forbrænding på 6-700.000 tons frem til2020. Der er altså risiko for, at der samfundsøkonomisk uhensigtsmæssigt overinvesteres i ny affalds-forbrændingskapacitet.Samtidig er det ud fra en klima- og energimæssig synsvinkel ikke ligegyldigt, hvor affald afbrændes. Deter afgørende, at den varme, der produceres ved forbrænding, kan nyttiggøres i et fjernvarmenet og her-igennem fortrænge et andet brændsel. Den mest positive klima- og energieffekt opnås, hvis affaldet for-trænger kul. Effekten bliver mindre positiv eller måske endda negativ, hvis der fortrænges mere miljø-venlige brændsler som naturgas eller biomasse.Der er derfor mange forskellige hensyn, der skal vurderes, inden det besluttes, om det er fornuftigt atøge kapaciteten på et affaldsforbrændingsanlæg. Først og fremmest skal affaldet være til rådighed foranlægget, hvis økonomien skal hænge sammen. Det kan ikke ses isoleret for det enkelte anlæg, når dersamtidig etableres forbrændingskapacitet andre steder.Sammenlagt skal der investeres mange milliarder kroner i ny affaldsforbrændingskapacitet. Jeg mener,at det er vigtigere med en grundig vurdering af risikoen for fejlinvesteringer frem for at have en kortsagsbehandlingstid. Jeg forventer, at Energistyrelsen i samarbejde med Miljøstyrelsen færdiggør be-KLIMA- OG ENERGIMINISTERIETStormgade 2-61470 København KTlf33 92 28 00Fax 33 92 28 01E-mail: [email protected]www.kemin.dk
handlingen af ansøgningerne i den rækkefølge, de er kommet ind, i løbet af efteråret.Med venlig hilsen
Side 2/2
Connie Hedegaard