Det Energipolitiske Udvalg 2008-09
EPU Alm.del
Offentligt
695501_0001.png
KLIMA- OG ENERGIMINISTERIET
MINISTEREN
Folketingets Energipolitiske UdvalgChristiansborg1240 København K
DatoJ nr.
4. juni 2009
Energipolitisk Udvalg har i brev af 28. maj 2009 stillet mig følgende spørgsmål 112 alm. del, er stillet ef-ter ønske fra Trine Mach (SF), som jeg hermed skal besvare.

Spørgsmål 112:

”Det tilsyneladende krav om uafhængighed for energimærkningskonsulenter i alle situationer er ikkenødvendigvis hensigtsmæssig. I eksempelvis kommuner og boligforeninger kunne det være en fordel,hvis man kan anvende interne konsulenter, så viden styrkes i organisationerne, og de økonomiske mid-ler kan målrettes mod at ændre energistandard. Hvad går regeringen efter?”

Svar:

EU’s bygningsdirektiv fastsætter, at medlemsstaterne blandt andet skal sikre, at energimærkning afbygninger og herunder udarbejdelse af de ledsagende råd udføres uvildigt af kvalificerede eksperter,hvad enten disse er selvstændige eller ansatte i offentlige organer eller private virksomheder. Kommis-sionens foreliggende udkast til en omarbejdning af direktivet tydeliggør, men ændrer ikke på dettepunkt. Energikonsulenter skal således være uafhængige af forhold, der kan påvirke energimærkningenog den tilhørende rådgivning.Så længe der alene er tale om regelmæssig energimærkning af ikke-offentlige bygninger/institutioner,og ikke energimærkning i forbindelse med salg eller leje, kan eksempelvis en boligforening betjene sig afen intern energikonsulent. En intern energikonsulent kan derimod ikke benyttes ved salg eller leje ogheller ikke, hvor der er tale om offentlige institutioner, underlagt regler eller aftaler, der forpligter demtil at gennemføre rentable energibesparelsesforslag i energimærkningen.Regeringen finder, at disse begrænsninger i anvendelsen af interne energikonsulenter er nødvendige forat sikre, at såvel attestering af bygningen som udarbejdelse af de medfølgende råd og anbefalinger udfø-res uvildigt og i overensstemmelse med EU’s bygningsdirektiv.
Med venlig hilsen
Connie Hedegaard
KLIMA- OG ENERGIMINISTERIETStormgade 2-61470 København K
Tlf33 92 28 00Fax 33 92 28 01E-mail: [email protected]www.kemin.dk