Boligudvalget 2008-09
BOU Alm.del
Offentligt
Folketingets Boligudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
2. april 2009
OKJ/ J.nr. 2008-7467
Under henvisning til Folketingets Boligudvalgs brev af 6. marts 2009følger hermed velfærdsministerens endelige svar på spørgsmål nr. 73(BOU Alm. del), stillet efter ønske fra Thomas Jensen (S).
Spørgsmål nr. 73:”I forlængelse af satspuljeforliget fra 2005, hvor plejeboliggarantien blevaftalt, bedes ministeren redegøre for om der på baggrund af udligningsre-formen har været drøftelser med satspuljepartierne fra 2005, som det blevaftalt i forliget, hvorvidt nogle kommuner vil have særligt vanskeligt ved atoverholde regeringens plejeboliggaranti fra og med 1. januar 2009?”
Svar:Finansieringen af plejeboliggarantien indgik i aftalen om satspuljen for 2006.Aftalen blev indgået i oktober 2005. I forbindelse hermed blev det aftalt, atsatspuljepartierne på baggrund af udligningsreformen ville drøfte, om noglekommuner ville have særligt vanskeligt ved at leve op til plejeboliggarantienfra 1. januar 2009. Det var før man kendte udligningsreformen som følge afkommunalreformen, der først blev vedtaget i juni 2006.Under forhandlinger om plejeboliggarantien var det en forudsætning, at ud-ligningsreformen ikke ville gøre det vanskeligere for kommunerne at opføredet nødvendige antal boliger. Særligt var der opmærksomhed på kommu-nernes adgang til lånefinansiering af udgiften til ældreboliger ud over grund-kapitalen samt tilskud til særligt vanskeligt stillede kommuner.Finansieringsreformen medførte ingen ændringer i reglerne om kommuner-nes adgang til lånefinansiering af udgiften til ældreboliger eksklusiv grund-kapitalen. Der er fortsat automatisk låneadgang til dette område. Heller ikkeordningen med tilskud til særligt vanskeligt stillede kommuner blev ændretved udligningsreformen. I forhold til de to centrale usikkerhedsmomenter i
2
relation til udligningsreformens virkning for plejeboliggarantien, som man sådem under forhandlingerne om satspuljen i oktober 2005, skete der ingenændringer.Der har på den baggrund ikke været indkaldt til en separat drøftelse i forligs-kredsen om, hvorvidt udligningsreformen medførte, at nogle kommuner fiksærligt vanskeligt ved at leve op til plejeboliggarantien, men plejeboliggaran-tien blev drøftet i oktober 2006 under forhandlingerne om satspuljen 2007.Drøftelsen resulterede i en mindre efterregulering af trækket på satspuljen,idet DUT kompensationen til kommunerne var blevet højere end forudsat isatspuljeaftalen for 2006, ligesom der var lejlighed til at konkludere, at udlig-ningsreformen ikke havde medført ændringer i kommunernes muligheder forat opfylde garantien.
Karen Jespersen/ Birgitte Olesen