Boligudvalget 2008-09
BOU Alm.del
Offentligt
Folketingets Boligudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Under henvisning til Folketingets Boligudvalgs brev af 6. marts 2009følger hermed velfærdsministerens endelige svar på spørgsmål nr. 71(BOU Alm. del), stillet efter ønske fra Thomas Jensen (S).
MBE/ J.nr. 2008-7467
Spørgsmål nr. 71:”I Jyllands Posten, 17. september 2007, side 5, refereredes en undersøgelseblandt landets kommuner fra Kommunernes Landsforening, at 30 ud af lan-dets 98 kommuner var berørt af byggestoppet af almene plejeboliger. Detdrejede sig om kommunerne: København, Frederiksberg, Allerød, Ballerup,Brøndby, Dragør, Gladsaxe, Glostrup, Helsingør, Hørsholm, Ishøj, Lyngby-Taarbæk, Kalundborg, Køge, Odsherred, Fredericia, Kolding, Middelfart,Odense, Vejle, Ærø, Horsens, Odder, Samsø, Silkeborg, Århus, Hjørring,Læsø, Aalborg og Rudersdal. Vil ministeren på den baggrund:- tage initiativ til at indhente opgørelser over ventetiderne for ældre, der ervisiteret til en plejebolig, fra alle landets kommuner her og nu i marts 2009?- her og nu i marts 2009 tage initiativ til at indhente opgørelser over venteti-derne for ældre, der er visiteret til en plejebolig, fra de 30 kommuner, somJyllands Posten nævnte den 17. september 2007, side 5?”
Svar:Indledningsvist vil jeg understrege, at der absolut ikke er noget byggestop afalmene plejeboliger. Det dokumenteres af, at der i kommunerne de sidste toår er påbegyndt opførelsen af i alt 5.036 ældreboliger (heraf 4.219 plejeboli-ger). Videre har regeringen taget en række initiativer med henblik på at lettekommunernes rammer for at opføre det nødvendige antal plejeboliger:I 2008 var kommunernes udgifter til opførelse af almene ældreboligersamt servicearealer i tilknytning hertil undtaget fra modregningsmeka-nismen, jf. lov om regulering af statstilskuddet til kommunerne.For 2009 gælder det, at kommunernes udgifter til opførelse af almeneældreboliger ikke indgår i anlægsrammen. I forhold til opførelse af ser-vicearealer gælder det endvidere, at kommunerne ikke længere er bun-
2
det af anlægsrammen for 2009, jf. aftale om kommunale anlægsinveste-ringer af 16. marts 2009.Den kommunale grundkapital for plejeboliger er nedsat til 7 pct. i 2008 og2009, og er med den nyligt indgåede Boligaftale af 26. marts 2009 mel-lem regeringen, Dansk Folkeparti og Det Radikale Venstre om den alme-ne boligsektors styring og finansiering, forlænget til udgangen af 2010.Maksimumbeløbet for ældreboliger blev i 2008 forhøjet med ca. 12 pct.visse steder i landet (Hovedstadsregionen, Århus, Odder, Skanderborg,Holbæk, Ringsted, Faxe, Sorø, Næstved og Slagelse). Med den ovenfornævnte Boligaftale er det herudover aftalt, at maksimumsbeløbet for æl-dreboliger forhøjes med 6 pct. i Odense, Silkeborg, Horsens, Fredericia,Kolding og Vejle.Jeg henviser i øvrigt til min besvarelse af Boligudvalgets spørgsmål nr. 69(BOU alm. del).
Karen Jespersen/ Mikael Lynnerup Kristensen