Departementet

Holmens Kanal 22

1060 København K

 

Tlf. 3392 9300

Fax. 3393 2518

E-mail [email protected]

 

 J.nr. 2008-9194

Folketingets Boligudvalg

 

 

 

 

 

Dato: 16. marts 2009

 

 

 

Under henvisning til Folketingets Boligudvalgs brev af 25. februar 2009 følger hermed velfærdsministerens endelige svar på spørgsmål nr. 67 (BOU Alm. del). Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Thomas Jensen (S)

 

­

 

 

Spørgsmål nr. 67:

 

”Hvilke fordele og ulemper er der ved en positivliste for stråmandsudlejning, hvorefter stråmandsudlejning kræver, at det lejede ikke er beliggende i et småhus, eller at lejeforholdet skal begrundes med en lejers midlertidige ophold i forbindelse med uddannelse, forskning, arbejde eller lignende af betydning for en virksomheds rekruttering af udenlandsk arbejdskraft, som besidder en særlig ikke blandt danskere opnåelig kompetence?”

 

 

Svar:

 

Det antages, at der med begrebet småhuse hentydes til småejendomme i boligreguleringslovens forstand, det vil sige ejendomme i regulerede kommuner med færre end 7 beboelseslejligheder pr. 1. januar 1995. Det fremgår imidlertid ikke nærmere, hvori formålet med at udelukke såkaldt ”stråmandsudlejning” af boliger i småhuse består.

 

Det behov, der efter min opfattelse er for, at virksomheder kan stille boliger til rådighed for ansatte, vedrører ikke alene udenlandsk arbejdskraft, men omfatter tillige ansatte, som af hensyn til ansættelsesforholdet må flytte tættere på arbejdsstedet. Med forslaget lægges der tilsyneladende op til, at virksomheden skal bevise, at fremlejeforholdet etableres med det formål, at virksomheden kan rekruttere arbejdskraft, ”som besidder en særlig ikke blandt danskere opnåelig kompetence”. Et sådant krav forekommer efter min opfattelse unødigt bureaukratisk og alt for snævert. For virksomhederne vil det i praksis kunne være vanskeligt at løfte denne bevisbyrde, og for kommunerne vil det tilsvarende efter omstændighederne forudsætte vidtgående undersøgelser at fastslå, om betingelserne er opfyldt. På det foreliggende grundlag er det derfor, som jeg ser det, helt ude af proportioner at indføre en kommunal godkendelsesordning for fremleje af boliger til virksomheders ansatte.

 

 

 

Karen Jespersen

 

 

/ Martin Preisler Knudsen