DET TALTE ORD GÆLDER
Samrådsspørgsmål B
Med udgangspunkt i Domstolsstyrelsens seneste tal om tvangsudsættelser af lejere fra fredag den 28. november, bedes ministeren redegøre for:
- stigningen i antallet af udsættelser af lejere,
- baggrunden for udsættelserne og
- for konsekvenserne af udsættelserne.
Svar
Emnet for samrådet i dag er ikke nyt – og jeg tror alle kender min holdning til spørgsmålet om udsættelser af lejere. Som jeg også har udtalt tidligere, er det en problemstilling, jeg tager endog meget alvorligt. I et velfærdssamfund som vores er det svært at acceptere, at nogen sættes ud af deres bolig som følge af, at huslejen ikke er betalt.
Jeg har jo kunnet konstatere, at jeg ikke står alene med denne holdning, og jeg er glad for, at vi i satspuljeforhandlingerne kunne blive enige om en indsats på området. Blandt satspuljepartierne var der således bred enighed om at igangsætte netop den indsats, som er indeholdt i lovforslaget. Jeg kan også nævne, at der under forhandlingerne ikke fremkom yderligere forslag til at afværge udsættelser.
Det er også vigtigt at gøre opmærksom på, at vi – her tænker jeg også på satspuljepartierne - ikke tror, at vi med dette udspil får løst alle problemer. Under forhandlingerne var der således enighed om, at vi fremover skal følge udviklingen i forholdet mellem udsættelser og de enkelte udsættelsestruede lejeres økonomi.
Velfærdsministeriet forpligtede sig i den forbindelse til løbende at følge udviklingen på området, bl.a. gennem Domstolsstyrelsens årlige udgivelse af statistik over fogedsager.
Endelig har ministeriet – som det også tydeligt fremgår af lovforslaget - i 2010 forpligtet sig til at igangsætte en forskningsmæssig undersøgelse med henblik på en vurdering af effekten af indsatsen til imødegåelse af udsættelser af lejere. Det vil i den forbindelse blandt andet blive undersøgt, om det også vil være hensigtsmæssigt at lade dele af den private udlejningssektor pålægge en underretningspligt til kommunen.
Herefter vil jeg gå over til en besvarelse af de stillede spørgsmål. Jeg vil gerne bemærke, at jeg gennem det seneste års tid i forskellige sammenhænge har afgivet svar i forhold til en del af de spørgsmål, som er stillet. Blandt andet har jeg tidligere – også i et samråd her i Boligudvalget [den 29. april 2008] - redegjort nærmere for SFI’s rapport og de tal, som vi på daværende tidspunkt havde fra Domstolsstyrelsen om antallet af udsatte lejere. I dag vil jeg derfor hovedsagelig give svar på de dele af spørgsmålene, som indeholder nyt i forhold til, hvad jeg tidligere har udtalt.
De seneste tal fra Domstolsstyrelsen viser en fortsat stigning i antallet af udsættelser. I første halvår af 2008 førte 1.915 sager til udsættelse. Hvis dette kommer til at svare til halvdelen af antallet for hele 2008, vil der fra 2007 til 2008 være en stigning i antallet af udsættelser på ca. 13 pct. Det er denne udvikling, vi håber på at få vendt via den indsats, som er indeholdt i lovforslaget L 92.
Om baggrunden for udsættelserne henter vi fortsat vores viden fra SFI-rapporten. Det fremgår således blandt andet heraf, at udsatte lejere typisk er karakteriseret ved:
en lavere disponibel indkomst end andre lejere,
en gæld, der er væsentligt højere end andre lejeres gæld,
en gældsudvikling, som er kraftigere end generelt hos lejere,
og endelig ved, at de typisk bruger de en større andel af deres indkomst til husleje end andre lejere.
En meget stor del af de lejere, som er blevet sat ud, mener selv, at manglende evne til at styre deres egen økonomi havde betydning for, at de blev sat ud.
Generelt er udsættelser med til at fastholde mennesker fra socialt svage grupper i en vanskelig situation. Efter udsættelsen har en del af de udsatte lejere i flere år en ustabil boligsituation og har svært ved at komme ind på boligmarkedet igen, og en del havner i hjemløshed. Det drejer sig formentlig om 20 til 25 procent af de udsatte lejere.
Samrådsspørgsmål C
Ministeren bedes redegøre for, hvad ministeren har gjort, og hvad ministeren agter at gøre for at vende udviklingen i antallet af lejere, der tvangsudsættes af deres bolig.
Svar
Som svar på, hvad jeg har gjort for at vende udviklingen i antallet af lejere, der sættes ud af boligen, kan jeg henvise til, at jeg har søgt og fået satspuljepartiernes tilslutning til en styrket indsats. Det er denne aftale, der nu udmøntes i lovforslaget L 92, som vi 1.behandlede i torsdags.
Samrådsspørgsmål D
Ministeren bedes tillige redegøre for, i hvor mange tilfælde der er tale om tvangsudsættelse af familier med børn for årene 2002-2008, og for hvor mange børn, der har oplevet gentagne tvangsudsættelser.
Svar
Domstolsstyrelsens tal – som er baggrunden for dette samråd – siger ikke noget om dette.
SFI-rapporten indeholder kun tal for perioden 2002-2006.
Som jeg også nævnte på det tidligere samråd om udsættelser af lejere i april måned 2008, viser rapporten, at 43 pct. af de udsatte husstande både i 2002 og 2006 var husstande med børn. SFI har antaget, at 12-13 pct. af disse har oplevet, at blive sat ud mere end én gang.
Disse tal kan ingen være stolte af. Derfor vil jeg også gerne fremhæve, at kommunerne allerede efter de gældende regler har en særlig pligt til at vurdere hjælpebehovet for børnefamilier, hvis en udsættelse truer.
Og alt tyder på, at der her er et område, hvor det er frugtbart at gøre en særlig indsats. Tal fra Aalborg Kommune viser således, at det er lykkedes gennem en særlig indsats at bringe antallet af udsatte børnefamilier væsentligt ned. Jeg regner med, at flere kommuner vil følge dette eksempel – ikke mindst som følge af satspuljeaftalen.
Samrådsspørgsmål E
Ministeren bedes redegøre for, om ministeren er enig i, at de tiltag der er med i satspuljeforliget for 2009 om "Initiativpakke vedr. udsættelse af lejere" ikke rummer tiltag der forebygger, at lejere kommer i lejerestance? Ministeren bedes i den forbindelse redegøre for, om "Initiativpakke vedr. udsættelse af lejere" på den baggrund kan forebygge, at lejere kommer i en lejerestancesag?
Svar
Som det fremgår af bemærkningerne til lovforslaget, er formålet med det at forebygge, at lejere sættes ud af lejlighed på grund af manglende betaling.
Â
Et vigtigt element i vores indsats er at få kommunerne tidligere på banen end i dag. Vi kan ikke dermed forebygge, at der opstår lejerestancer, men kommunens indsats kan bidrage til at forebygge, at dette gentager sig.
Som supplement til lovforslaget vil Velfærdsministeriet udsende en vejledning til kommunerne med en fuldstændig beskrivelse af de muligheder, de allerede har, samt de muligheder de får i medfør af lovforslaget, for at hjælpe udsættelsestruede lejere. Som eksempel vil vejledningen kunne henlede kommunernes opmærksomhed på muligheden for at overtale lejeren til at anvende PBS og dermed sikre, at huslejeindbetalingen rent faktisk sker.
Samrådsspørgsmål F
Ministeren bedes redegøre for hvor mange af de tvangsudsatte, der er ramt af kontanthjælpsloftet, 300-timers reglen og starthjælpen.
Svar
Jeg har ingen oplysninger om, hvor mange af de lejere, som er blevet sat ud, der er omfattet af kontanthjælpsloftet, 300 timers reglen og starthjælpen. Hverken Domstolsstyrelsen eller SFI-rapporten påviser i øvrigt nogen sammenhæng mellem kontanthjælpsloftet, 300-timers reglen og starthjælpen.
I forhold til kontanthjælpsloftet, kan jeg særligt oplyse, at det trådte i kraft den 1. januar 2004. Men kontanthjælpsloftet kan ikke i sig selv forklare stigningen i antallet af udsættelser, fordi den største stigning indtraf allerede fra 2002 til 2003, det vil sige, før loftet over kontanthjælp blev gennemført.
Samrådsspørgsmål G
Ministeren bedes redegøre for, om regeringen har en konkret og antalsmæssig målsætning for nedbringelse af tvangsudsættelser? Ministeren bedes i den forbindelse redegøre for, hvad er målet for regeringen i antallet af tvangsudsættelser for hvert af årene i den indeværende fireårige valgperiode dvs. 2009, 2010 og 2011?
Svar
Jeg kan ikke angive en konkret og antalsmæssig målsætning for nedbringelsen af udsættelsesforretninger. Det er regeringens målsætning at reducere antallet af udsættelsesforretninger væsentligt. Udsættelser påvirkes af mange forskellige faktorer. Jeg finder det derfor vanskeligt at sætte et konkret antalsmæssigt mål for fremtiden.
Samrådsspørgsmål H
Ministeren bedes redegøre for, om ministeren mener, at antallet af tvangsudsættelser vil falde, hvis kontanthjælpsloftet, 300-timers reglen og starthjælpen afskaffes.
Svar
Som jeg tilkendegav under min besvarelse af spørgsmål F, påviser hverken Domstolsstyrelsen eller SFI-rapporten nogen sammenhæng mellem kontanthjælpsloftet, 300-timers reglen og starthjælpen.
Regeringen har derfor ikke på den baggrund aktuelle planer om at ændre de gældende regler på disse områder.
Da vi imidlertid ved, at udsatte lejere generelt har en lav indkomst, var der blandt satspuljepartierne enighed om, at vi fremover vil følge udviklingen i forholdet mellem udsættelser og de enkelte udsættelsestruede lejeres økonomi.