ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTEREN

 

 

22. januar 2009

 

 

Besvarelse af spørgsmål 24 alm. del stillet af Boligudvalget den 22. december 2008 efter ønske fra Nanna Westerby (SF).

 

 

 

 

 

 

 

 

Spørgsmål 24:

Vil ministeren være indstillet på, at lave et lovbefalet krav om røgalarmer i boliger, som de har det i Norge og Sverige?

 

Svar:

Jeg har forelagt spørgsmålet for Erhvervs- og Byggestyrelsen, der oplyser følgende, som jeg kan henholde mig til:

 

”Der blev i 2004 indført krav i bygningsreglementet om røgalarmer i nye boliger. Kravet er, at nye boliger skal være forsynet med røgalarmer tilsluttet strømforsyningen og røgalarmerne skal være forsynet med batteribackup.

 

Ifølge Beredskabsstyrelsens statistik fra januar 2008 over dødsbrande omkommer ca. 70 personer årligt i boliger i forbindelse med brand. Beredskabsstyrelsen har også en statistik over dødsbrande i Norden. Antallet af omkomne ved brande i Norden er ca. 1,5 pr. 100.000 indbyggere. I 2007 var tallet ca. 1,1 pr. 100.000 indbyggere i Sverige, ca. 1,3 i Danmark, ca. 1,6 i Norge og ca. 1,7 i Finland. Der er tale om relativt få brande, hvorfor der er udsving fra år til år.

 

Det fremgår endvidere af Beredskabsstyrelsens statistik, at dødsbrande især sker hos enlige. Den hyppigste brandårsag er rygning. Ofte er der tale om sengerygning hos førtidspensionister og ældre i plejeboliger, hvor der er installeret røgalarmer. Ifølge statistikken havde 2/3 af de omkomne ikke installeret røgalarm i deres bolig (15 procent af de omkomne havde røgalarmer og restgruppen på 18 procent foreligger der ikke oplysninger om, da der mangler registrering af, om der har været røgalarmer). Der er installeret røgalarmer i ca. 60 procent af de danske boliger.

 

Norge indførte krav om røgalarmer og brandslukkere i eksisterende boliger i 1992. Målsætningen var at reducere antallet af døde som følge af brand med 33 procent. Det norske brandlaboratorium SINTEF har i 2000 foretaget en grundig undersøgelse af erfaringerne hermed. Det blev konstateret, at den oprindelige målsætning med at reducere antallet af dødsbrande langt fra var opnået.

 

Det er der flere grunde til. Mange af de personer, der er omkommet ved en brand, har ikke kunnet redde sig ud, bl.a. på grund af høj alder eller svækket tilstand og dermed manglende mulighed for at reagere på røgalarmen. Herudover refererer SINTEF til en australsk undersøgelse fra 1999, hvor det har vist sig, at børn og unge i vidt omfang kan sove, selv om røgalarmen går i gang.

 

En norsk stikprøveundersøgelse foretaget i 1997 viste desuden, at der var installeret røgalarmer i tæt ved 100 procent af boligerne, men 23 procent virkede ikke på grund af manglende eller fladt batteri.

 

Erfaringerne fra ind- og udland har vist, at røgalarmer har en livreddende funktion. Ofte virker røgalarmerne dog ikke efter en periode, enten fordi ejeren har taget batteriet ud, eller fordi batteriet ikke længere virker.

 

De norske bygningsmyndigheder overvejer derfor at indføre krav om nettilslutning med batteribackup i nye boliger, ligesom Danmark har krav om.

 

Der er i årenes løb gennemført adskillige kampagner for få installeret røgalarmer. Senest har BrandBevægelsen, en række kommuner og frivillige organisationer gennemført kampagnen ”Farmor ønsker sig en røgalarm” i 2007 og 2008. BrandBevægelsen er et dansk netværk af organisationer, styrelser og virksomheder, der har som målsætning at nedbringe antallet af omkomne som følge af brand med 25 pct. i perioden 2005 til 2015. BrandBevægelsen har besluttet at arbejde for frivillig opsætning af røgalarmer frem for lovgivningskrav. BrandBevægelsens begrundelse er, at når problemet først og fremmest ligger i, at mange røgalarmer ikke får skiftet batteri, nytter det ikke at stille lovkrav, som man ikke kan kontrollere bliver opfyldt, og som ikke løser problemet med de manglende batteriskift. Det er derfor vurderingen, at kampagner i højere grad ville bidrage til at skabe opmærksomhed omkring problemet.”

 

Det er positivt, at BrandBevægelsen, mange kommuner og frivillige organisationer gør en indsats for at få alle borgere til at opsætte røgalarmer og med jævne mellemrum skifte batteri. Herudover har vi i Danmark, som nævnt, indført krav om røgalarmer i nye boliger, ligesom der er gennemført kampagner i 2007 og 2008. På baggrund af erfaringerne fra bl.a. Norge mener jeg ikke, der er grundlag for at stille yderligere krav til røgalarmer end det, der allerede gælder i dag.

 

ØKONOMI-OG ERHVERVSMINISTERIET

Slotsholmsgade 10-12

1216 København K

 

Tlf.           33 92 33 50

Fax          33 12 37 78

CVR-nr    10 09 24 85

[email protected]

www.oem.dk