Boligudvalget 2008-09
BOU Alm.del
Offentligt
Folketingets Boligudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 24. september 2009
Fax. 3393 2518E-mail ism@ism.dkwww.ism.dk
Under henvisning til Folketingets Boligudvalgs brev af 21. august 2009følger hermed Indenrigs- og Socialministerens endelige svar påspørgsmål nr. 174 (BOU alm. del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Per Clausen (EL).
KAL/ J.nr. 2009-1074
Spørgsmål nr. 174:”Er det lovligt, når Albertslund Kommune udelukker en borger i kommunenfra kommunens socialt betingede boliganvisning med henvisning til, atvedkommende bor hos sine forældre eller bor til fremleje?”
Svar:Kommunalbestyrelsen kan ifølge almenboliglovens § 59 kræve indtil hverfjerde ledige bolig stillet til rådighed til løsning af påtrængende boligsocialeopgaver i kommunen.Bestemmelsen giver kommunalbestyrelsen et redskab til at løse boligsocialeproblemer, men giver ikke den enkelte borger en ret til at få anvist en bolig.Jeg forudsætter naturligvis, at kommunen administrerer anvisningsretten ioverensstemmelse med almindelige forvaltningsretlige principper, herunderprincippet om ligebehandlingNår en kommune har overtaget anvisningsretten til almene boliger med hen-blik på løsning af påtrængende boligsociale opgaver i kommunen, er kom-munen forpligtet til ved anvisningen af disse boliger at foretage en konkretog individuel vurdering af den boligsøgendes behov og beboersammensæt-ningen i den afdeling, den boligsøgende anvises til eller bor i på anvisnings-tidspunktet.Det følger heraf, at enhver boligsøgende med bopæl i kommunen har kravpå at få behandlet sin ansøgning om anvisning af en almen bolig. På bag-
2
grund heraf skal kommunen foretage en individuel konkret vurdering af denboligsøgendes boligbehov, som afgørende kriterium for at anvise den bolig-søgende en bolig.Kommunen kan således ikke på forhånd opstille kriterier, der udelukker sær-lige grupper af boligsøgende fra at komme i betragtning til kommunal bolig-anvisning.Et generelt kriterium om, at personer med bopæl hos forældre eller i enfremlejet bolig ikke kan komme i betragtning til boligsocial anvisning, vil så-ledes ikke være lovligt, men disse forhold vil kunne indgå i kommunens sam-lede vurdering af den boligsøgendes boligsociale behov.
Karen Ellemann/ Mikael L. Kristensen