Boligudvalget 2008-09
BOU Alm.del
Offentligt
696669_0001.png
696669_0002.png
Folketingets Boligudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 8. juni 2009
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
MPK/ J.nr. 2008-9194
Under henvisning til Folketingets Boligudvalgs brev af 14. maj 2009følger hermed indenrigs- og socialministerens endelige svar påspørgsmål nr. 124 (BOU Alm. del).
Spørgsmål nr. 124:”Ministeren bedes kommentere vedlagte henvendelse. Især den høje mora-rente samt det forhold at sagen drejer sig om en 2-årig tidsbegrænset leje-kontrakt, og at der er tale om, at udlejer lejer ud for første gang.”
Svar:Det er det generelle udgangspunkt, at lejeboliger i ejendomme, som er tageti brug før den 1. januar 1991, er omfattet af lejelovgivningens lejefastsættel-sesregler, som indebærer, at der gælder overgrænser for huslejens størrel-se.Systemet bygger på, at lejeren kan indbringe huslejen for huslejenævnet,hvis lejeren finder, at lejen er for høj. Hvis nævnet kommer frem til, at lejener for høj, kan nævnet nedsætte lejen for fremtiden og i visse tilfælde tilligemed tilbagevirkende kraft. Lejelovgivningen gælder for alle dele af det priva-te lejeboligmarked, herunder såvel professionelle udlejere som private, derudlejer en ejerbolig. Det har i relation til huslejen ingen betydning, at der ertale om tidsbegrænset udlejning og, at det er første gang, der udlejes.I praksis fastsættes huslejen enten efter reglerne om omkostningsbestemthusleje eller efter det lejedes værdi. Det er således ikke op til huslejenævnet,som det fremgår af henvendelsen, at bestemme efter hvilke regler, lejen skalfastsættes. Nævnet skal blot anvende de relevante regler i lejelovgivningen.Forhold som relaterer sig til boligens anskaffelsesudgifter har ikke indvirk-ning på huslejens størrelse, og der vil derfor ikke være garanti for, at disseomkostninger dækkes af huslejeindtægten.
2
Hvis en af parterne i sagen ikke er enig i huslejenævnets afgørelse, kansagen af begge parter indbringes for boligretten efter lejelovgivningens reg-ler herom.Når man udlejer en ejerbolig, er der tale om at disponere over et kostbartformuegode. Man bør derfor - som i andre lignende tilfælde - sikre sig detnødvendige kendskab til gældende regler fx ved antagelse af den fornødnerådgivning.Lejelovgivningen indeholder ikke regler om renteberegning ved for megetbetalt husleje. Renten beregnes således efter de almindelige renteregler, jf.renteloven. Efter rentelovens § 5 fastsættes renten til en årlig rente, der sva-rer til den officielle udlånsrente, som Nationalbanken har fastsat (diskontoen)med et tillæg på 7 pct. Renten udgør for øjeblikket med tillægget 8,4 pct.Renteloven henhører under Justitsministeriet.
Karen Ellemann/ Charlotte Kruse Lange