Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg

Christiansborg

1240 København K

 

 

Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 17. december 2008 stillet følgende spørgsmål nr. 89 (AMU alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Eigil Andersen (SF).

 

 

Spørgsmål nr. 89:

”I forlængelse af henvendelsen fra Gartneri-, Land- og Skovbrugets Arbejdsgivere af 10. december 2008, jf. AMU – alm. del – bilag 63, bedes ministeren oplyse, om ministeriet eller Arbejdstilsynet har fået tilkendegivelser fra andre arbejdsgivere eller arbejdsgiverorganisationer i andre brancher om, at Arbejdstilsynets statistik er for dårlig til, at den kan bruges i arbejdet med at forebygge ulykker og andre arbejdsmiljøproblemer?”

 

 

Endeligt svar:

Jeg har bedt Arbejdstilsynet om en udtalelse, og Arbejdstilsynet har over for mig oplyst følgende:

 

”Udover de henvendelser, der har været på landbrugs- og gartneriområdet, ses der inden for det seneste år at have været to tilkendegivelser af samme karakter.

 

Den ene tilkendegivelse indgår i handleplanen om en fælles indsats for større sikkerhed i byggebranchen, hvor en række af byggeriets parter har efterlyst bedre statistisk materiale fra Arbejdstilsynet. Ønsket herom vil i vidt omfang kunne imødekommes med parternes mulighed for at rekvirere særkørsler i Arbejdstilsynet fra arbejdsskaderegistret.

 

Den anden er fra BAR Handel af 17. november 2008 til ministeren. Henvendelsen fra BAR Handel var en tilbagemelding på ministerens opfordring af 7. januar 2008 til branchearbejdsmiljørådene om at videreformidle og bruge den viden, som Arbejdstilsynets analyse af stigningen i arbejdsulykker 2003-2006 havde givet i forhold til virksomhederne inden for de forskellige brancher. I tilbagemeldingen udtrykker BAR Handel bl.a. ønske om bedre og mere detaljeret statistik fra Arbejdstilsynet.

 

I ministerens svar til BAR Handel henvises bl.a. til muligheden for at rekvirere særkørsler i Arbejdstilsynet fra arbejdsskaderegistret. Endvidere nævnes det, at Arbejdstilsynet i lyset af ønsker fra BAR Handel har besluttet, at de enkelte branchearbejdsmiljøråd fremover vil få nøgletal, der afspejler arbejdsmiljøproblemerne i de enkelte brancher.

 

Arbejdstilsynet er meget opmærksom på branchearbejdsmiljørådenes ønsker på statistikområdet, og derfor har Arbejdstilsynet netop igangsat et udviklingsarbejde, der skal fastlægge hvilke yderligere oplysninger, der skal stilles til rådighed for bl.a. samtlige branchearbejdsmiljøråd.”

 

Jeg kan henholde mig til Arbejdstilsynets oplysninger.

 

 

Venlig hilsen

 

 

 

 

Claus Hjort Frederiksen