Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg

Christiansborg

1240 København K

 

 

Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 12. december 2008 stillet følgende spørgsmål nr. 83 (AMU alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Udvalgsformand Knud Kristensen (K).

 

 

Spørgsmål nr. 83:

”Mener ministeren, at det er rimeligt, at medarbejdere ved en betonelementfabrik bliver lønmæssigt ringere stillet, når firmaet vælger at lukke den ene af to fabrikker og bygge en ny, end hvis fabrikken var blevet opkøbt af et udenlandsk firma og dermed var omfattet af virksomhedsoverdragelsesloven?”

 

 

Endeligt svar:

Virksomhedsoverdragelsesloven finder anvendelse, uanset om erhververen er et udenlandsk eller et dansk firma. Der skal dog være tale om overdragelse af en virksomhed for, at de bestemmelser i loven, der sikrer lønmodtagernes retsstilling ved en virksomhedsoverdragelse, kan gøres gældende. Hvis der derimod – som jeg forstår spørgsmålet – ikke er tale om en virksomhedsoverdragelse, men om en ændring eller omlægning inden for en bestående virksomhed, finder jeg det ikke urimeligt, at virksomhedsoverdragelsesloven ikke finder anvendelse. De ansattes retsstilling i den situation afhænger af, hvad der måtte være af kollektive og individuelle aftaler på den pågældende virksomhed samt af eventuel relevant lovgivning.  

 

 

Venlig hilsen

 

 

 

 

Claus Hjort Frederiksen