Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg

Christiansborg

1240 København K

 

 

Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 12. december 2008 stillet følgende spørgsmål nr. 77 (AMU alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Rasmus Prehn (S).

 

 

Spørgsmål nr. 77:

”Hvordan vil ministeren sikre, at finansieringsmodellen for kommunernes overtagelse af jobcentrene kompenserer kommuner ved ekstraordinære stigninger i ledigheden?”

 

 

Endeligt svar:

Når kommunerne overtager udgifterne til dagpenge, aktiveringsydelse og udgifterne til aktivering af forsikrede ledige, skal den økonomiske bæredygtighed i kommunerne naturligvis sikres.

 

Den endelige model for, hvordan kommunerne skal overtage finansieringen af udgifterne til forsikrede ledige er endnu ikke fastlagt, men den bygger videre på hovedprincipperne i den nuværende kommunale finansiering, hvor staten betaler mere af kontanthjælpen, når en person er i aktivering og mindre, når den enkelte ledige er passiv, så kommunerne belønnes for en aktiv indsats.

 

Den økonomiske bæredygtighed i kommunerne sikres ved, at en øget ledighed fører til et større statsligt bloktilskud til kommunerne. Samtidig skal der naturligvis tages hensyn til situationer, hvor mange arbejdspladser nedlægges på samme tid i en kommune, og det skal sikres, at mindre udkantskommuner og større bykommuner, med forholdsvis mange ledige, også kan løfte opgaven.

 

 

Venlig hilsen

 

 

 

 

Claus Hjort Frederiksen