Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg

Christiansborg

1240 København K

 

 

Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 1. december 2008 stillet følgende spørgsmål nr. 69 (AMU alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Eigil Andersen (SF).

 

 

Spørgsmål nr. 69:

” Ministeren bedes oplyse, om kommunernes jobcentre eller andre aktører har den nødvendige ekspertise til at vurdere personer med psykiske lidelser – og hvis ikke, hvordan skal de så få det?”

 

 

Endeligt svar:

Kommunernes ansvar ved sygedagpengeopfølgningen er at medvirke til, at den sygemeldte genvinder sin arbejdsevne og vender tilbage til arbejdsmarkedet så hurtigt som muligt. Kommunen yder alene en beskæftigelsesrettet indsats. Undersøgelse, behandling og genoptræning sker i andet regi.

 

Kommunernes jobcentre har en beskæftigelsesfaglig ekspertise bl.a. i forhold til opfølgningen over for sygemeldte borgere. I alle kommuner er der endvidere ansat lægefaglig ekspertise.

 

Kommunerne kan indhente lægelige oplysninger fx i form af lægeerklæringer eller samarbejde med den praktiserende læge om at hjælpe borgeren tilbage til arbejdsmarkedet.

 

Hvis kommunerne har brug for yderligere faglig ekspertise, kan kommunen købe anden relevant faglig bistand.

 

Når kommuner anvender anden aktør, er det altid kommunernes ansvar, at den anden aktør kan løse opgaven.

 

 

Venlig hilsen

 

 

 

 

Claus Hjort Frederiksen