Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg

Christiansborg

1240 København K

 

 

Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 1. december 2008 stillet følgende spørgsmål nr. 68 (AMU alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Eigil Andersen (SF).

 

 

Spørgsmål nr. 68:

”Ministeren bedes oplyse, hvad regeringen vil gøre for at sikre tilstrækkelige behandlingsmuligheder for små og store psykiske lidelser, så de syge kan behandles hurtigere og længden af sygefravær nedsættes?”

 

 

Endeligt svar:

Spørgsmålet hører under Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse, som jeg har bedt bidrage til besvarelsen.

 

Ministeren for Sundhed og Forebyggelse har oplyst følgende:

 

”Jeg skal indledningsvist gøre opmærksom på, at vi i Danmark har et decentralt sundhedsvæsen som betyder, at regeringen har ansvaret for de overordnede rammer på sundhedsområdet, mens ansvaret for den konkrete tilrettelæggelse og varetagelse af behandlingen ligger hos regionerne. Det er således regionernes opgave som driftsherre at sikre, at der findes de nødvendige og relevante behandlingstilbud til psykisk syge – både for de patienter, som lider af en alvorlig, som mindre alvorlig psykisk sygdom.

 

Det er en højt prioriteret opgave for regeringen at skabe rammerne for kvalificerede tilbud til sindslidende. Derfor har regeringen sammen med en række partier i Folketinget gennem de senere år afsat betydelige midler til udbygning og forbedring af tilbuddene til de sindslidende i Danmark. Med den seneste satspuljeaftale for 2009-2012 er der afsat 945 mio. kr. målrettet udbygning og specialisering af tilbuddene til både de sværere og lettere psykiske lidelser.

 

Der var med aftalen enighed om at indføre udvidede behandlingsrettigheder for alle psykiatriske patienter. Denne behandlingsret indebærer, at patienter fra 2010 får ret til at lade sig behandle på en klinik eller hospital, som regionerne har en aftale med, hvis bopælsregionen ikke kan tilbyde behandling inden for 2 måneder. Regeringen og satspuljepartierne anbefaler i aftalen regionerne at anvende midlerne til en udbygning af regionernes tilbud bl.a. til patienter med svære ikke-psykotiske lidelser.

 

I dag gives der tilskud til behandling hos psykolog for personer, som er mellem 18 og 37 år, og som lider af let til moderat depression. Ordningen betyder, at personer med let til moderat depression, med henvisning fra egen læge eller speciallæge kan få op til 12 behandlinger hos psykolog med 60 pct. offentligt tilskud, med mulighed for genhenvisning til en ny behandlingsrunde. Parterne bag satspuljeaftalen for 2008-2011 var enige om at afsætte yderligere 20 mio. kr. til en fordobling af kapaciteten til denne ordning. Med den seneste satspuljeaftale for 2009-2012 var der endvidere enighed om, at udvide ordningen til også at omfatte personer med let til moderat angst, herunder OCD fra 2010.

 

Regeringen har således haft fokus på en yderligere styrkelse og udbygning af tilbuddene til de psykisk syge, både de svært psykisk syge, men også tilbud der kommer mennesker med ikke-psykotiske sygdomme til gavn.”

 

 

Venlig hilsen

 

 

 

 

Claus Hjort Frederiksen