Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg

Christiansborg

1240 København K

 

 

Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 1. december 2008 stillet følgende spørgsmål nr. 63 (AMU alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Eigil Andersen (SF).

 

 

Spørgsmål nr. 63:

”Ministeren bedes oplyse, om det fremover vil blive et krav til mulighedserklæringens del 1, der udfyldes af arbejdsgiver og medarbejder i fællesskab på baggrund af en samtale, at beskrivelsen indeholder såvel de af medarbejderens normale arbejdsfunktioner, der fortsat vil kunne udføres, de funktioner, der påvirkes i udførelsen samt de funktioner, hvor sygdommen begrænser eller forhindrer udførelsen, således at lægen efterfølgende kan vurdere, om de nævnte arbejdsfunktioner er forsvarlige i forhold til helbredet?”

 

 

Endeligt svar:

Mulighedserklæringen anvendes som led i indsatsen for at fastholde en sygemeldt lønmodtager og for at øge muligheden for hel eller gradvis tilbagevenden til arbejdspladsen. Erklæringen anvendes, hvis der i dialogen mellem arbejdsgiveren og lønmodtageren er usikkerhed om, hvilke arbejdsfunktioner lønmodtageren kan varetage.

 

I mulighedserklæringens del 1 beskrives arbejdsgivers og lønmodtagers vurdering af lønmodtagerens funktionsnedsættelser og hvilke begrænsninger, sygdommen medfører i de arbejdsfunktioner, som lønmodtageren normalt udfører. Hvis arbejdsgiver og lønmodtager har aftalt skåneinitiativer, beskrives disse også. Det kan fx være, at arbejdsgiver og lønmodtager har aftalt, at arbejdet tilpasses, omplacering, ændrede arbejdsopgaver, hjemmearbejde, kollegahjælp, ledelsesstøtte mv.

 

 

Venlig hilsen

 

 

 

 

Claus Hjort Frederiksen