Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg

Christiansborg

1240 København K

 

 

Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 1. december 2008 stillet følgende spørgsmål nr. 60 (AMU alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Eigil Andersen (SF).

 

 

Spørgsmål nr. 60:

” Ministeren bedes oplyse, om jobcentret vil blive forpligtet til at træffe almindeligt tilgængelige beslutninger om sygemeldtes eventuelle muligheder for frit valg af aktør (herunder jobcentret selv) i forbindelse med aktivering, hvor jobcenteret skønner, at flere aktører er næsten lige effektive i forhold til at bringe sygemeldte i ordinær beskæftigelse?”

 

 

Endeligt svar:

Jobcentrene har i dag gode erfaringer med at bruge anden aktør til at følge op over for og give tilbud til sygemeldte kontanthjælpsmodtagere, men jobcenteret kan ikke bruge anden aktør til en sygedagpengemodtager, der står i samme situation. Det indgår derfor i aftalen, at jobcentrene skal have bedre mulighed for at inddrage særlig eksper­tise fra andre aktører i sygeopfølgningen for at hjælpe den enkelte sygemeldte bedst og hurtigst muligt tilbage til arbejde – fx til at holde opfølgningssamtaler og give aktive tilbud.

 

Det foreslås i lovforslaget, der netop er sendt i ekstern høring, at hvis kommunen skønner, at flere aktører er næsten lige effektive i forhold til at bringe personen i ordinær beskæftigelse, skal den sygemeldte kunne vælge mellem disse aktører.

 

Forslaget forudsætter, at kommunen skønner, at to eller flere aktører er næsten lige effektive i forhold til at kunne bringe personen i ordinær beskæftigelse igen. På baggrund af information fra kommunerne og aktørerne, får borgerne - som en service - herefter mulighed for at vælge mellem aktørerne.

 

De anvendte informationskanaler kan være:

- fællesmøder eller jobmesser for kommunens borgere

- individuelle jobsamtaler

- breve

- foldere med oplysninger om de tilbudte andre aktører

 


Borgerne får herefter et grundlag for at vælge den anden aktør, der bedst matcher borgerens ønsker.

 

 

Venlig hilsen

 

 

 

 

Claus Hjort Frederiksen