Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg

Christiansborg

1240 København K

 

 

Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 1. december 2008 stillet følgende spørgsmål nr. 56 (AMU alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Eigil Andersen (SF).

 

 

Spørgsmål nr. 56:

”Ministeren bedes oplyse, hvorvidt det vil være en rimelig grund for den sygemeldte til ikke at deltage i kommunens opfølgning – herunder at deltage i aktive tilbud – såfremt det afgivne tilbud ikke er et ’rimeligt tilbud’ vurderet i forhold til den sygemeldtes sygdom, behandling, rehabilitering og/eller genoptræning?”

 

 

Endeligt svar:

Jobcentrene har i dag kun mulighed for at sætte en beskæftigelsesrettet indsats i gang for syge modtagere af kontanthjælp og starthjælp. Sygedagpengemodtagere kan alene få aktive tilbud som fx vejledning og opkvalificering, hvis deres arbejdsevne er så begrænset, at de er berettiget til revalidering. Det hæmmer kommunernes mulighed for at arbejde tidligt og målrettet med at hjælpe alle syge tilbage til arbejdsmarkedet. Aftalen giver derfor kommunerne mulighed for at give alle sygemeldte aktive tilbud.

 

Et aktivt tilbud eller gradvis tilbagevenden til arbejdet forudsætter, at den enkeltes ressourcer og helbredssituation tillader det. Dette gælder også med hensyn til tilbuddets omfang. Et aktivt tilbud eller gradvis tilbagevenden til arbejdet kan således være helt ned til 1 time om ugen afhængigt af den syges ressourcer og helbred.

 

Ved vurderingen af, hvilken opfølgningsindsats, der bedst kan fastholde den sygemeldte på arbejdsmarkedet, skal kommunen foretage en samlet vurdering af den sygemeldtes behov for behandling, optræning eller revalidering. Dette fremgår allerede af den gældende sygedagpengelov og vil også være gældende fremover.

 


Hvis den sygemeldte ikke finder, at kommunens tilbud som led i opfølgningen er rimelige, kan den sygemeldte klage over kommunens afgørelser til beskæftigelsesankenævnet.

 

 

Venlig hilsen

 

 

 

 

Claus Hjort Frederiksen