Arbejdsmarkedsudvalget 2008-09
AMU Alm.del
Offentligt
628366_0001.png
628366_0002.png
Folketingets ArbejdsmarkedsudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 1. december 2008 stillet følgende spørgsmålnr. 54 (AMU alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fraEigil Andersen (SF).
18. december 2008J.nr. 2008-0006659

Spørgsmål nr. 54:

”Ministeren bedes redegøre for, hvad der forstås ved formuleringen i trepartsafta-len om, at den sygemeldte, der er i et ansættelsesforhold, som udgangspunkt får et’rimeligt tilbud’ på den virksomhed, hvor de er ansat, når sygedagpengemodtagere,der er i et ansættelsesforhold, ikke kan få tilbud om ansættelse med løntilskud? In-debærer dette, at jobcentret skal have mulighed for at afgive et pligttilbud til densygemeldte, som ikke er hverken vejledning, opkvalificering, virksomhedspraktikeller ansættelse med løntilskud efter lov om en aktiv beskæftigelsesindsats, oghvilke muligheder har den sygemeldte for at anke et sådant ’rimeligt tilbud’?”

Endeligt svar:

Alle sygedagpengemodtagere og personer, der modtager ledighedsydelse og særligydelse som led i kommunens opfølgningsindsats, vil med aftalen kunne få tilbudom vejledning og opkvalificering, virksomhedspraktik og ansættelse med løntil-skud efter lov om en aktiv beskæftigelsesindsats.Det foreslås, at sygedagpengemodtagere, der er i et ansættelsesforhold, ikke kan fåtilbud om ansættelse med løntilskud. De har i stedet mulighed for at vende gradvisttilbage til arbejdspladsen, evt. med tilpassede arbejdsopgaver, hjælpemidler ellerlignende. Gradvis tilbagevenden til den virksomhed, den sygemeldte er ansat på,betragtes også som et aktivt tilbud.Med aftalen vil kommunerne også få mulighed for at give sygedagpengemodtagereaktive tilbud, som kommunen allerede kan for kontanthjælpsmodtagere efter degældende regler.Det aktive tilbud skal altid tilpasses den enkelte og et aktivt tilbud eller gradvis til-bagevenden til arbejdet kan være helt ned til 1 time om ugen afhængigt af den sy-ges ressourcer og helbred.
Den sygemeldte har pligt til at deltage i tilbuddet. Hvis den sygemeldte ikke finder,at kommunens tilbud er rimeligt, kan der klages over kommunens afgørelse til be-skæftigelsesankenævnet.
Venlig hilsen
Claus Hjort Frederiksen
2