Arbejdsmarkedsudvalget 2008-09
AMU Alm.del
Offentligt
628328_0001.png
628328_0002.png
Folketingets ArbejdsmarkedsudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 1. december 2008 stillet følgendespørgsmålnr. 52 (AMU alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efterønske fra Eigil Andersen (SF).
18. december 2008J.nr. 2008-0006659

Spørgsmål nr. 52:

”Ministeren bedes oplyse, om det er regeringens hensigt, at sygedagpengemodtage-re, der er i et ansættelsesforhold, skal kunne modtage tilbud om virksomhedsprak-tik hos den virksomhed, hvor sygedagpengemodtageren er i et ansættelsesforhold,men hvor arbejdsgiveren modtager fuld refusion for sygedagpenge på baggrund af,at arbejdsgiveren har nægtet at medvirke ved en gradvis tilbagevenden, og hvadskal i bekræftende fald motivere arbejdsgiveren økonomisk til at medvirke aktivt tilen gradvis tilbagevenden?”

Endeligt svar:

Jobcentrene har i dag kun mulighed for at sætte en beskæftigelsesrettet indsats igang for syge modtagere af kontanthjælp og starthjælp. Sygedagpengemodtagerekan alene få aktive tilbud som fx vejledning og opkvalificering, hvis deres arbejds-evne er så begrænset, at de er berettiget til revalidering. Det hæmmer kommuner-nes mulighed for at arbejde tidligt og målrettet med at hjælpe alle syge tilbage tilarbejdsmarkedet. Aftalen giver derfor kommunerne mulighed for at give alle sy-gemeldte aktive tilbud.Det er naturligvis ikke hensigten, at kommunen skal give tilbud om virksomheds-praktik i den virksomhed, hvor den sygemeldte er i et ansættelsesforhold, men hvorarbejdsgiveren ikke vil medvirke ved en gradvis tilbagevenden.Der kan dog gives tilbud om virksomhedspraktik på hidtidig arbejdsplads fx, hvisder er behov for, at den sygemeldte skal skifte arbejdsfunktion/arbejdsopgaver, ogder er behov for en egentlig arbejdsprøvning, inden den sygemeldte kan genoptagearbejdet delvist i den nye funktion.
Et tilbud om virksomhedspraktik vil endvidere kunne komme på tale i de tilfælde,hvor den sygemeldte ikke har arbejdsevne nok til at kunne raskmeldes delvist, mengodt kan møde på arbejdet og løse mindre opgaver og deltage i det kollegiale fæl-lesskab. Et tilbud om virksomhedspraktik – også på den arbejdsplads, personen ersygemeldt fra – kan derfor være en hjælp til fastholdelse på arbejdsmarkedet.
Venlig hilsen
Claus Hjort Frederiksen
2