Arbejdsmarkedsudvalget 2008-09
AMU Alm.del
Offentligt
628251_0001.png
628251_0002.png
Folketingets ArbejdsmarkedsudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 1. december 2008 stillet følgende spørgsmålnr. 41 (AMU alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fraEigil Andersen (SF).
18. december 2008J.nr. 2008-0006659

Spørgsmål nr. 41:

”Jobcenteret skal i opfølgningen over for den langtidssygemeldte så vidt muligt ta-ge udgangspunkt i fastholdelsesplanen, hvis en sådan er blevet udarbejdet efteranmodning fra medarbejder til arbejdsgiver. Ministeren bedes oplyse, om en med-arbejder på nogen måde vil kunne klage over eller anke en afgørelse i jobcentretom alligevel ikke at tage udgangspunkt i en sådan fastholdelsesplan aftalt på ar-bejdspladsen? I bekræftende fald ønskes oplyst, om en sådan anke vil have opsæt-tende virkning, så den syge ikke straks mister sine sygedagpenge, hvad er den typi-ske sagsbehandlingstid for en denne type klage/anke, samt hvad regeringen vil gørefor at nedbringe sagsbehandlingstiden? ”

Endeligt svar:

Det foreslås i lovforslaget, der er sendt i ekstern høring, at hvis den sygemeldtelønmodtager har fået udarbejdet en fastholdelsesplan, skal lønmodtageren tage pla-nen med til den første opfølgningssamtale hos kommunen, efter at planen er udar-bejdet.Fastholdelsesplanen skal så vidt muligt indgå i kommunens opfølgning således, atdet, der er aftalt i fastholdelsesplanen, også indgår i kommunens opfølgning, fxvedrørende gradvis tilbagevenden, tilpasninger på arbejdspladsen osv.Kommunen skal således i opfølgningsindsatsen foretage en samlet vurdering af denenkelte sygemeldte medarbejders behov for indsats. Kommunens indsats skal væresammenhængende, helhedsorienteret og koordineret med anden indsats, herunderfx indsats fra sundhedsvæsnet og fra arbejdspladsen.Formålet med kommunens opfølgning er at bidrage til, at den enkelte sygemeldtegenvinder arbejdsevnen og vender tilbage til arbejdsmarkedet så hurtigt som mu-ligt. Fastholdelsesplanen indgår som en del af de overvejelser, kommunen skal gø-re sig i forbindelse med opfølgningen.Hvis kommunen ikke tager udgangspunkt i fastholdelsesplanen, er der ikke tale omen afgørelse truffet af kommunen, men lønmodtageren vil kunne klage over kom-munens sagsbehandling. Klagen vil derfor skulle sendes til den ansvarlige for
kommunens administration, dvs. borgmesteren. Klagen har ikke opsættende virk-ning.Det er ikke muligt at opgøre den typiske sagsbehandlingstid for denne type klage-sager.
Venlig hilsen
Claus Hjort Frederiksen
2