Arbejdsmarkedsudvalget 2008-09
AMU Alm.del
Offentligt
Folketingets ArbejdsmarkedsudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 1. december 2008 stillet følgende spørgsmålnr. 40 (AMU alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fraEigil Andersen (SF).
18. december 2008J.nr. 2008-0006659
”Ministeren bedes oplyse, om en arbejdsgiver kan kræve en mulighedserklæring,der ikke handler om den sygemeldtes hidtidige job eller en tilpasning heraf, menom et væsentligt ændret job?”
Mulighedserklæringen anvendes som led i indsatsen for at fastholde en sygemeldtlønmodtager og for at øge muligheden for hel eller gradvis tilbagevenden til ar-bejdspladsen. Erklæringen anvendes, hvis der i dialogen mellem arbejdsgiveren oglønmodtageren er usikkerhed om, hvilke arbejdsfunktioner lønmodtageren kan va-retage.Det foreslås i lovforslaget, der netop er sendt i høring, at den første del af mulig-hedserklæringen udfyldes af arbejdsgiver og lønmodtager i fællesskab på baggrundaf en samtale. I erklæringen beskrives arbejdsgivers og lønmodtagers vurdering aflønmodtagerens funktionsnedsættelser og hvilke begrænsninger sygdommen med-fører i de arbejdsfunktioner, som lønmodtageren normalt udfører. Hvis arbejdsgi-ver og lønmodtager har aftalt skåneinitiativer, beskrives disse også. Det kan fx væ-re, at arbejdsgiver og lønmodtager har aftalt, at arbejdet midlertidigt tilpasses, om-placering, ændrede arbejdsopgaver, hjemmearbejde, kollegahjælp, ledelsesstøtte,fysisk træning mv. med henblik på en gradvis tilbagevenden.
Venlig hilsen
Claus Hjort Frederiksen