Arbejdsmarkedsudvalget 2008-09
AMU Alm.del
Offentligt
742339_0001.png
742339_0002.png
Folketingets ArbejdsmarkedsudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 21. september 2009 stillet følgende spørgs-mål nr. 396 (AMU alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter øn-ske fra Line Barfod (EL).
12. oktober 2009J.nr. 2009-0011351

Spørgsmål nr. 396:

”Ministeren bedes kommentere henvendelsen fra John Bondebjerg og Bente DamSørensen vedr. Ankestyrelsens afgørelse 158-09, jf. AMU alm. del – bilag 288,med særligt henblik på om ministeren vil tage initiativer til, at den sygemeldte ikkeskal undgælde for kommunernes mangelfulde sagsbehandling med fratagelse afsygedagpenge og være tvunget til at gå til en domstol for at få erstatning.”

Endeligt svar:

Sygedagpenge er en korttidsydelse, og derfor er der en varighedsbegrænsning på52 uger for udbetalingen af sygedagpenge. Der er en række muligheder for at for-længe udbetalingen af sygedagpenge, såfremt betingelserne for de forskellige for-længelsesregler i loven er opfyldt.Kommunen har pligt til at foretage opfølgning i en sygedagpengesag. Formåletmed sygedagpengeopfølgningen er at medvirke til, at den sygemeldte genvinder sinarbejdsevne og vender tilbage til arbejdsmarkedet så hurtigt som muligt.Sygedagpengeopfølgningen skal være sammenhængende og helhedsorienteret, ogkommunen skal koordinere den kommunale indsats med indsatsen fra andre. End-videre skal opfølgningsforløbet tilrettelægges individuelt og fleksibelt, således atder i forløbet tages hensyn til sygdommens karakter og sygemeldtes behov og for-udsætninger.Kommunen skal inden sygedagpengene bortfalder foretage en vurdering af den sy-gemeldtes arbejdsevne med henblik på at undersøge, om personen er berettiget tilrevalidering, visitation til fleksjob eller førtidspension.I den konkrete sag som Ankestyrelsen tager stilling til i afgørelsen 158-09 havdekommunen ikke anvendt arbejdsevnemetoden rettidigt forud for varighedsbe-grænsningens indtræden, så kommunen kunne træffe en rettidig afgørelse forud forvarighedsbegrænsningens indtræden. Det fandt Ankestyrelsen var særdeles kritisa-belt, hvilket jeg fuldt ud kan tilslutte mig.
Kommunerne skal følge loven og foretage den lovpligtige sygeopfølgning, herun-der udarbejder en ressourceprofil inden varighedsbegrænsningen på sygedagpen-gene indtræder. Ressourceprofilen er et godt redskab til at skabe et realistisk bille-de af den sygemeldtes arbejdsevne ved en kortlægning af den sygemeldtes ressour-cer og muligheder på arbejdsmarkedet.Kommunerne skal være deres ansvar bevist, for det er vigtigt, at der tages hånd omden sygemeldte. Vi ved, at det at være langtidssygemeldt ikke kun indeholder enhelbredsmæssig risiko. Langvarigt syge har også en øget risiko for at miste tilknyt-ningen til arbejdsmarkedet i forbindelse med sygdom. Efter et års fravær kommerhver femte aldrig tilbage til arbejdsmarkedet.Regeringen har derfor gennem de seneste år haft fokus på at sikre, at en sygemeldtperson får den optimale sygeopfølgning i kommunen, således at der sker en afkla-ring af borgerens situation inden udløbet af den periode, som borgeren kan modta-ge sygedagpenge i.Senest vedtog Folketinget inden sommerferien lov nr. 480 af 12. juni om en styrketbeskæftigelsesrettet indsats over for sygemeldte. Loven rummer en række elemen-ter, der skaber bedre vilkår for en tidlig og mere aktiv indsats for sygemeldte medsygedagpenge.Jeg har tiltro til, at de nye og forbedrede muligheder i opfølgningen, vil kunnemindske risikoen for, at den sygemeldte ved varighedsbegrænsningens indtrædenikke er tilstrækkeligt udredt. Og at kommunerne derfor i tide kan tage stilling til,om der er grundlag for at forlænge udbetalingen af sygedagpenge efter de særligeforlængelsesregler, eller om der er grundlag for at udbetale en anden forsørgelses-ydelse i form af revalidering, fleksjob eller førtidspension.
Venlig hilsen
Inger Støjberg
2