Arbejdsmarkedsudvalget 2008-09
AMU Alm.del
Offentligt
Folketingets ArbejdsmarkedsudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 15. september 2009 stillet følgende spørgs-mål nr. 392 (AMU alm. del), som hermed besvares.
25. september 2009J.nr. 2009-0011122
” Ministeren bedes kommentere henvendelse omdelt på AMU alm. del - bilag 234(brev til ministeren fra Niels Harms) med særlig henblik på, hvordan ministerenforholder sig til afsenderens påstand om, at de nævnte fire uger, der gik med kaffe-pauser, er ren opbevaring af arbejdsløse uden effekt? Vil ministeren på baggrund afdette brev tage initiativ til at få undersøgt, om aktiveringskurser som det beskrevnefungerer efter hensigten? ”
Udvalget har bedt mig om at kommentere på henvendelsen fra Niels Harms, og jegvil i den forbindelse gerne slå fast, at jeg synes, det er utrolig vigtigt, at vi gør alt,hvad vi kan for at understøtte en høj kvalitet i indsatsen for at få de ledige i job.Det gælder uanset, om indsatsen varetages af kommunerne eller andre aktører. Formig hænger kvalitet sammen med, at ledige får en indsats, der hjælper dem i job,og at indsatsen er forsvarligt tilrettelagt både økonomisk og fagligt.I det nye enstrengede beskæftigelsessystem er det kommunerne, der har ansvaretfor både at føre tilsyn med og følge op på resultaterne hos andre aktører, men statenbidrager også til at understøtte, at der er kvalitet i indsatsen hos anden aktør.Staten gennemfører landsdækkende udbud, som sikrer, at jobcentrene kan trækkepå aktører, der er udvalgt, så vi får kvalitet for pengene, men hvor kvalitet vejer hø-jere end pris.Under de landsdækkende rammeudbud aflønnes andre aktører efter en resultatori-enteret betalingsmodel, hvor de kun får den fulde betaling, hvis den ledige kommeri job. Det betyder, at andre aktører er motiverede til at give de ledige en indsats, derer meget målrettet mod, at den ledige kommer i job, og at andre aktører absolut ik-ke har nogen fordel af at ”parkere” de ledige i aktivering.Der bliver fulgt tæt op på indsatsen hos alle de aktører, der er omfattet af et lands-dækkende udbud på jobindsats.dk, hvor jobcentrene og alle andre kan følge aktø-rernes indsats og se, hvilke aktører der leverer den bedste indsats.
Der bliver også løbende lavet evalueringer af de landsdækkende udbud, så vi kanfølge med i, at andre aktører inddrages i beskæftigelsesindsatsen på den bedst mu-lige måde. Dette er med til at understøtte en høj fokus på kvaliteten hos andre aktø-rer.Endelig vil der fra 1. januar 2010 blive gennemført kvartalsvise undersøgelser afkommunernes brug af andre aktører, og i løbet af 2010 vil der også blive iværksaten selvstædig evaluering af kommunernes brug af andre aktører i overensstemmel-se med den aftale, der er indgået i forbindelse med lovforslaget om det enstrengedebeskæftigelsessystem.Jeg mener derfor, at der allerede i dag findes både regler og en lang række tiltag,som er med til at understøtte kvalitet i indsatsen hos andre aktører, og jeg menerderfor ikke, at der er brug for mere kontrol eller flere undersøgelser.Der vil altid være enkelte ledige, der ikke er tilfredse med det tilbud om opkvalifi-cering, de har fået.I den konkrete henvendelse påpeger borgeren blandt andet, at det jobsøgningskur-sus, han har fået, er alt for langt. Som jeg også har svaret borgeren, mener jeg fak-tisk, at det i mange tilfælde er en god ting, at ledige opfatter jobsøgning som et ar-bejde, der tager tid.Men jeg forventer selvfølgelig, at både jobcentret og anden aktør følger lovgiv-nings intentioner om, at der altid skal foretages en individuel konkret vurdering af,hvilket tilbud, der vil kunne få den ledige i job hurtigst muligt, og at der i denneforbindelse også tages stilling til, om den ledige har behov for et forløb af kortereeller længere varighed. Og som jeg også fremhævede indledningsvist, så skalkommunerne selvfølgelig sørge for, at kursustilbuddene er forsvarligt tilrettelagtfagligt.Jeg vil dog gerne bidrage til, at der sættes yderligere fokus på vigtigheden af, at deraltid foretages en konkret vurdering, når en ledig skal have et tilbud. Arbejdsmar-kedsstyrelsen har derfor haft en drøftelse med beskæftigelsesregionerne med hen-blik på, at regionerne tager jobcentrenes brug af jobsøgningskurser mv. op på dia-logmøder med alle landets jobcentre.
Venlig hilsen
Inger Støjberg
2