Arbejdsmarkedsudvalget 2008-09
AMU Alm.del
Offentligt
Folketingets ArbejdsmarkedsudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 9. september 2009 stillet følgende spørgsmålnr. 386 (AMU alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønskefra Bjarne Laustsen (S).
29. september 2009J.nr. 2009-0010828
”Vil ministeren redegøre for reglerne om jobplaner, herunder den enkeltes ret til atdeltage i udarbejdelsen af jobplaner, og mener ministeren det er i orden, når det vi-ser sig, at man får en ”hyldevare” af en jobplan, som absolut ikke imødekommerden enkeltes kvalifikationer og på ingen måde hjælper den enkelte med et rigtigtarbejde.”
Det overordnede formål med beskæftigelsesindsatsen er at hjælpe de ledige så hur-tigt og effektivt som muligt til at komme i beskæftigelse, så at de kan forsørge sigselv og deres familie.Derfor er det selvfølgelig heller ikke i orden at give et tilbud, der ”absolut ikkeimødekommer den enkeltes kvalifikationer og på ingen måde hjælper den enkeltemed et rigtigt arbejde”.Hele beskæftigelsesindsatsen bygger på, at indsatsen så vidt muligt skal være rettetmod områder med gode eller meget gode beskæftigelsesmuligheder. Dette blevmed lovændringer pr. 1. august 2009 (målretning af aktiveringsindsatsen) tydelig-gjort i reglerne på området.For det første skal dagpengemodtagere og arbejdsmarkedsparate kontant- og start-hjælpsmodtagere i deres cv angive mindst ét beskæftigelsesmål inden for områder,hvor der er behov for arbejdskraft. Cv´et drøftes efterfølgende med den ledige tilcv-samtalen.For det andet skal tilbud så vidt muligt være rettet mod beskæftigelse indenfor om-råder, hvor der er behov for arbejdskraft. Tilbud skal gives ud fra den enkeltes øn-sker og forudsætninger, men samtidig med henblik på at sikre, at personen hurtigstmuligt opnår varig beskæftigelse og hel eller delvis selvforsørgelse.Med lovændringerne har vi også justeret reglerne om jobplaner. Får en person un-der en jobsamtale i kontaktforløbet et aktiveringstilbud, der sigter mod beskæfti-
gelse inden for gode eller rigtig gode beskæftigelsesområder, skal der ikke udar-bejdes en jobplan, medmindre den ledige anmoder herom.I de tilfælde, hvor der skal udarbejdes en jobplan, skal jobplanen indeholde oplys-ninger om planer for aktiveringstilbud og personens beskæftigelsesmål, som så vidtmuligt skal være rettet mod beskæftigelse inden for områder, hvor der er behov forarbejdskraft.Jobplanen skal også indeholde oplysninger om eventuelt aftalte aktiveringstilbud,ansvar for tilmelding til aktiveringstilbud samt tidspunkt for påbegyndelse af aftalteaktiveringstilbud.Endelig skal jobplanen indeholde oplysninger om ansvar og dato for opfølgning.For personer, der modtager kontanthjælp eller starthjælp, og som har problemer udover ledighed, kan planen også indeholde aktiviteter, der kan stabilisere og forbed-re personens fysiske, psykiske og sociale tilstand.Når jobcenteret afgiver et tilbud forudsætter det, at jobcenteret sammen med perso-nen har drøftet tilbuddet under en jobsamtale i det individuelle kontaktforløb. Detvil sige, at der har været en dialog mellem den ledige og jobcenteret om den ledigeskvalifikationer, beskæftigelsesmålet og tilbuddet.Er den ledige ikke enig i det afgivne tilbud, kan personen klage over det til beskæf-tigelsesankenævnet.Jeg vil gerne afslutningsvist igen understrege, at det overordnede formål med be-skæftigelsesindsatsen er at hjælpe de ledige så hurtigt og effektivt som muligt til atkomme i beskæftigelse.
Venlig hilsen
Inger Støjberg
2