Arbejdsmarkedsudvalget 2008-09
AMU Alm.del
Offentligt
Folketingets ArbejdsmarkedsudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 18. august 2009 stillet følgende spørgsmålnr. 367 (AMU alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønskefra Eigil Andersen (SF).
28. august 2009J.nr. 09-625-0538/2009-0010016
”Er ministeren enig i, at det er absurd, at en arbejdsløs, der skal tiltræde et fast jobom fjorten dage, pga. de statslige regler er tvunget til at skulle sende ansøgningerogså i disse to sidste uger af sin ledighed - f.eks. to ansøgninger om ugen - og hvadmener ministeren om et forslag om at fritage den ledige for ansøgningspligten i dennævnte periode?”Endeligt svar:
Jeg synes det er vigtigt, at dagpengesystemet er ens for alle forsikrede ledige. Jegmener derfor ikke, det er hensigtsmæssigt eller rimeligt at oprette særordninger iforhold til rådighedsreglerne for visse grupper. Alle ledige har de samme rettighe-der, og det må naturligvis modsvares af de samme pligter.Det er nu engang sådan, at ledige skal stå til rådighed for arbejdsmarkedet for atkunne få arbejdsløshedsdagpenge. I rådighedskravet indgår bl.a., at den ledige kanog vil påtage sig alt arbejde, som den ledige kan varetage, og at den ledige er aktivtjobsøgende. Dette gælder i hele den periode, den ledige ønsker at få dagpenge.Har den ledige fået et arbejde og fortsætter med at modtage ydelser fra a-kassen,indtil den ledige skal påbegynde arbejdet, så skal pågældende stå til rådighed forarbejdsmarkedet helt frem til, arbejdet påbegyndes. Dette krav har vi, fordi den le-dige i disse situationer ellers reelt ville kunne holde fri på det offentliges regning.Dette princip mener jeg, at det er vigtigt at holde fast.Det vil også helt grundlæggende være i strid med den kontrakt, som det danskedagpengesystem bygger på - nemlig at den ledige i hele ledighedsperioden får enganske høj ydelse mod til gengæld at stille sin arbejdskraft aktivt til rådighed.
Jeg er derfor ikke indstillet på at fritage ledige for pligten til jobsøgning, hvis de vilhave dagpenge i perioden fra de har fået arbejde, til de skal påbegynde det.
Venlig hilsen
Inger Støjberg
2