Arbejdsmarkedsudvalget 2008-09
AMU Alm.del
Offentligt
711980_0001.png
711980_0002.png
Folketingets ArbejdsmarkedsudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 17. juli 2009 stillet følgende spørgsmål nr.356 (AMU alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fraEigil Andersen (Sf).
10. august 2009J.nr. 09-139-0364

Spørgsmål nr. 356:

” Finder ministeren, at det er rimeligt at fratage en syg tømrer fra Beder ved Århushans sygedagpenge, årligt svarende til cirka 188.000 kroner, når den syge ikke harmodtaget et brev om, at han skulle ringe til kommunen, og hvad begrunder ministe-ren sin holdning med? Spørgsmålet stilles på baggrund af vedlagte artikler i ÅrhusStiftstidende torsdag 16. juli 2009 "Tømrer mister formue fordi brev blev væk" og"Jurister ser på sagen igen".”

Endeligt svar:

Det fremgår af sygedagpengeloven, at en sygedagpengemodtager mister retten tilsygedagpenge, så længe denne ikke medvirker ved sygeopfølgningen. Dette er fxtilfældet, hvis sygedagpengemodtageren ikke besvarer det opfølgningsskema, somkommunen sender ud eller ikke møder op til en samtale, som kommunen har ind-kaldt til.Det skyldes, at en tidlig opfølgning er vigtig for at kommunen kan have fokus på,at hjælpe sygedagpengemodtageren tilbage til arbejdsmarkedet. Det er derfor vig-tigt, at de fastlagte frister overholdes.Ankestyrelsen har slået fast, at det normalt må antages, at breve, der bliver befor-dret med Post Danmark, kommer frem til adressaten. Der skal derfor foreligge sær-lige forhold, som kan afkræfte denne formodning, hvis det skal antages, at et brevikke er kommet frem.Kommunen skal således i en sag, hvor den sygemeldte oplyser ikke at have modta-get fx oplysningsskemaet undersøge de konkrete omstændigheder i sagen for atvurdere, om det med tilstrækkelig sikkerhed kan antages, at oplysningsskemaet ik-ke er kommet frem til den sygemeldte.Kommunen skal undersøge, om brevet er kommet retur til kommunen om der harværet uregelmæssigheder i postgangen i det pågældende område og tidsrum, ellerom der er andre forhold der taler for, at kommunens brev ikke er kommet frem.Kommunen bør naturligvis kunne dokumentere sine undersøgelser. Men hvis Post
Danmark efterfølgende bekræfter, at der ikke har været uregelmæssigheder i denomhandlede periode, mener jeg at dette fortsat må lægges til grund.Jeg mener på denne baggrund, at sikkerheden for at der træffes de rigtige afgørelseri disse sager er tilstrækkelig stor.Regeringen er meget optaget af, at eventuelle sanktioner, som gives i forbindelsemed, at en sygedagpengemodtager overtræder reglerne, er rimelige. Regeringen harderfor fået vedtaget en lov, der netop er trådt i kraft, og som sikrer at sygedagpen-gemodtagere, der ikke medvirker til sygeopfølgningen, ved fx at glemme at besva-re kommunens oplysningsbrev, kun mister sygedagpengene, indtil de har besvaretkommunens oplysningsbrev, og således ikke som det tidligere var tilfældet i helesygeperioden.
Venlig hilsen
Inger Støjberg
2