Arbejdsmarkedsudvalget 2008-09
AMU Alm.del
Offentligt
Folketingets ArbejdsmarkedsudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 17. juni 2009 stillet følgende spørgsmål nr.321 (AMU alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fraMette Frederiksen (S).
3. juli 2009J.nr. 09-139-0307
”På baggrund af henvendelsen fra Flemming Nielsen, jf. AMU alm. del - bilag 220,bedes ministeren redegøre for reglerne om sygedagpengemodtageres ret til ferie,deres optjening af ferie i sygeforløbet og deres forsørgelsesmuligheder under ferie.Redegørelsen bedes omhandle ferie- og forsørgelsesret for sygedagpengemodtage-re, der har optjent ferie fra tidligere arbejde; ferie- og forsørgelsesret for sygedag-pengemodtagere, der er i arbejdsprøvning og ønsker at holde ferie, og ferie- og for-sørgelsesret for sygedagpengemodtagere, der har været sygemeldte mere end 1 år.”
Først vil jeg gerne slå fast, at der ikke beregnes feriepenge eller feriegodtgørelse pågrundlag af udbetalte sygedagpenge. Noget andet er dog, at en sygedagpengemod-tager ofte vil have optjent feriepenge og feriegodtgørelse på basis af den beskæfti-gelse, der ligger forud for sygeperioden, og som er grundlaget for den pågældendesret til at få udbetalt sygedagpenge.En sygemeldt kan ikke modtage sygedagpenge i en periode, hvor den pågældendeholder ferie. Men hvis kommunen vurderer, at ferien på trods af sygdommen kanopfylde det tiltænkte rekreative udbytte for den sygemeldte, og ferien ikke i øvrigtvil modvirke opfølgningen, er der ikke noget i vejen for, at den sygemeldte kanholde ferie uden sine sygedagpenge, men så i stedet med sine feriepenge. Der vilderefter igen kunne udbetales sygedagpenge efter ferien, hvis den pågældende fort-sat er syg.Spørgsmålet om sygedagpenge under ferie skal ses i sammenhæng med formåletmed sygedagpengeloven. Et af formålene er, at loven skal medvirke til, at den sy-gemeldte genvinder sin arbejdsevne og vender tilbage til arbejdsmarkedet så hurtigtsom muligt. Der er således i loven fastsat bestemmelser om, at kommunen skal til-rettelægge en tidlig og aktiv opfølgning i sygedagpengesagen, herunder med afhol-delse af samtaler og udarbejdelse af en opfølgningsplan.Som led i opfølgningsindsatsen kan der også iværksættes en arbejdsprøvning medhenblik på afklaring af den sygemeldtes arbejdsevne, således som det også er om-talt i Flemming Nielsens henvendelse til Arbejdsmarkedsudvalget.
Hvis den sygemeldte uden rimelig grund undlader at medvirke ved kommunens op-følgning, kan det betyde, at den sygemeldte mister retten til sygedagpengene. Da etforløb med arbejdsprøvning er en del af opfølgningen, vil den sygemeldte såledesogså kunne miste retten til sygedagpengene, hvis den pågældende ikke deltager iarbejdsprøvningen.For en person, der på grund af langvarig sygdom har været ude af arbejdsmarkedeti mere end 1 år, vil muligheden for at holde ferie med optjente feriepenge afhængeaf, om sygdommen har været en feriehindring, der har udskudt ferien. I forhold tiludbetaling af sygedagpenge vil en sådan person være stillet på samme måde somen person, der har været sygemeldt i kortere tid end 1 år.
Venlig hilsen
Inger Støjberg
2