Arbejdsmarkedsudvalget 2008-09
AMU Alm.del
Offentligt
TALE
21. april 2009
Beskæftigelsesministerens tale i samråd onsdag den29. april 2009
J.nr. 2009-0005693Fastholdelse på arbejdsmarke-det/AMS/ath
Samrådsspørgsmål Ø
” Hvordan kan ministeren mene, at man har lovhjemmel tilat pålægge sygedagpengemodtagere i forsøget i de 17 kom-muner aktivering i form af arbejde, mens de er syge - bl.a.svarende til indholdet i Lov om aktiv beskæftigelsesindsatskapitel 10-11 - når ministeren selv i bemærkningerne til lov-forslaget om ændring af sygedagpengeloven L 165 anførerfølgende på side 14 og 15:”Efter gældende regler kan kommunen ikke give personer,der modtager sygedagpenge, tilbud om en aktiv indsats efterlov om en aktiv beskæftigelsesindsats – medmindre deres ar-bejdsevne er så begrænset, at de er berettiget til revalideringefter kapitel 6 i lov om aktiv socialpolitik, og der skal ske enafklaring af deres arbejdsevne”?”Svar:
Jeg har allerede i mit svar på samrådsspørgsmål Æ redegjortfor, at der er hjemmel i sygedagpengeloven til at gennemføreforsøget ”Aktive – hurtigere tilbage”, og at forsøget er lov-ligt.Kammeradvokaten konstaterer i sin afsluttende vurdering iudtalelsen af 24. april, at sygedagpengelovens § 80 giverhjemmel til at lave forsøg, der omfatter aktive initiativer, ogat de kontrollerede forsøg er lovlige.Jeg vil så gerne pointere, at formålet med at lave et forsøg erat prøve nye veje i beskæftigelsesindsatsen. I forsøget udvi-des den personkreds, der kan få en beskæftigelsesrettet ind-
sats til også at være sygedagpengemodtagere og ikke kun re-validender. Derudover udvides mulighederne for tilbud i for-søget.Indsatsen i forsøget består først og fremmest i, at den syge-meldte genoptager arbejdet på deltid. Er dette ikke muligt,kan der gives tilbud om virksomhedspraktik, vejledning ogopkvalificering eller løntilskud. Der kan også gives enkelt-stående, forebyggende og afklarende tilbud, f.eks. i form aftilbud om motion, kostvejledning, psykolog.Der gives som udgangspunkt tilbud i minimum 10 timer omugen. Det er dog vigtigt at understrege, at der kan gives til-bud helt ned til én time om ugen, hvis den syges helbredstil-stand ikke giver mulighed for flere timer.Forsøget er tilrettelagt, så der tages hensyn til den enkelteshelbredstilstand og ressourcer.Er der tale om meget syge eller personer med lidelser, somikke gør det muligt at deltage i tilbud eller samtaler, fritagesde naturligvis fra forsøget. Det er ca. 17 pct. af deltagerne,der friholdes fra at deltage i aktiviteterne i forsøget.Efter gældende regler og dermed uden for forsøget, er det –som det fremgår af spørgsmålet – alene sygemeldte, der erberettiget til revalidering, der kan få et beskæftigelsesrettettilbud som led i en forrevalidering - dvs. et tilbud efter lovom en aktiv beskæftigelsesindsats.Jeg håber, at jeg hermed har gjort det fuldstændig klart, atforsøget netop indebærer, at alle deltagere kan få en aktivindsats, mens dette ikke er tilfældet for personer, der ikkedeltager i forsøget, og som kun er omfattet af de ordinæregældende bestemmelser.
2