Arbejdsmarkedsudvalget 2008-09
AMU Alm.del
Offentligt
Folketingets ArbejdsmarkedsudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
5. maj 2009
Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 21. april 2009 stillet følgende spørgsmål nr.236 (AMU alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fraPia Adelsteen (DF).
J.nr. 09-119-0126/2009-0005928
”Er der en karenstid, hvis man har sagt sit job op og ikke er medlem af en A-kasseog da søger om kontanthjælp? I bekræftende fald hvor lang er karenstiden?”
Kontanthjælp udgør det underste økonomiske sikkerhedsnet og gælder for perso-ner, der ikke på anden vis formår at forsørge sig selv eller bliver forsørget af andre.Der er ikke tale om en forsikringsordning. En person, der siger sit job op, skal der-for ikke gennemgå en karenstid, før den pågældende kan få udbetalt kontanthjælp.Det er en betingelse for at få kontanthjælp, at personen ikke har mulighed for atskaffe det nødvendige til sin egen eller familiens forsørgelse, og at behovet ikkekan dækkes gennem andre ydelser. Det indebærer bl.a., at personens egne økono-miske forhold, som indtægter og formue, kan betyde, at der ikke kan ydes hjælp.En ægtefælles indtægter og formue har også betydning for udbetalingen af kon-tanthjælp, da der er gensidig forsørgelsespligt mellem ægtefæller.Udbetaling af kontanthjælp forudsætter som på dagpengeområdet, at man står tilrådighed for arbejdsmarkedet. For at være berettiget til en måneds (bagudbetalt)kontanthjælp, skal man opfylde rådighedsbetingelserne en hel måned. Man kan dogfå op til en måneds engangshjælp, indtil man har ret til en hel måneds kontant-hjælp.
Kommunen kan træffe beslutning om tilbagebetaling af kontanthjælpen, hvis per-sonen uden rimelig grund har opsagt sit arbejde, fx fordi pågældende er flyttet oghar fået længere til arbejdspladsen, men hvor transporttiden mellem bopæl og ar-bejdsplads ikke overstiger den transporttid, som man ifølge loven må acceptere.
Venlig hilsen
Inger Støjberg
2