Arbejdsmarkedsudvalget 2008-09
AMU Alm.del
Offentligt
691547_0001.png
691547_0002.png
691547_0003.png
691547_0004.png
TALE
25. marts 2009
Beskæftigelsesministerens tale i samråd onsdag den1. april 2009
J.nr. 2009-0003321Fastholdelse på arbejdsmarke-det/AMS/EFO

Samrådsspørgsmål Y

”Ministeren bedes redegøre for regeringens planer om at æn-dre de gældende regler, således at alvorligt kræftsyge men-nesker ikke længere behøver stille til en samtale i det kom-munale jobcenter hver 4. uge, herunder hvordan retningslini-erne for sagsbehandlerne i jobcentrene bliver i forhold til atvurdere, hvilke personer der er så syge, at de ikke er omfattetaf pligten til at melde sig hver 4. uge?

Svar:

Jeg starter med at besvare spørgsmål Y om de kræftramte,hvorefter jeg besvarer spørgsmål Z om forsøget.Regeringen har et mål om at nedbringe sygefraværet. Vi vednemlig, at én ud af fem aldrig vender tilbage til arbejdslivet,når de har været syge i en periode. Det vil vi gerne gøre no-get ved.Skal vi have sygefraværet ned, skal vi til at tænke anderle-des. Løsningen er et nyt fokus på sygefravær. Det gælder osalle; både topledelsen og den nærmeste chef ude på virk-somhederne, kollegerne, den syge selv, sagsbehandlerne ijobcenteret, lægerne og alle andre.Jeg vil gerne pointere, at kontakten med den syge har detklare formål at hjælpe syge mennesker med at fastholde de-res arbejde og komme tilbage så hurtigt som muligt – måskei starten på deltid.
Lovforslaget, som jeg har fremsat den 12. marts, ændrer degældende regler, således at hver gang jobcentret skal havekontakt med den syge, skal der være en individuel samtale,altså et møde i jobcenteret mellem sagsbehandler og den sy-ge.Det er samtidig fastsat i loven, at ”når sygdommen forhin-drer en samtale, kan opfølgningen ske ved brev, digitalt ellerpå anden måde og uden kontakt til den sygemeldte.” Be-stemmelsen gælder generelt for alle alvorligt syge og ikkealene for alvorligt kræftsyge.Jobcentrets opgave er at sikre et velfungerende samarbejdemed virksomhederne og den syges egen læge eller sygehus-læge. Den individuelle samtale giver samtidig sagsbehandle-ren bedre mulighed for at vurdere om den sygemeldte harbehov for hjælp fra andre dele af den kommunale forvalt-ning.Sagsbehandleren skal ved samtalen foretage en helhedsvur-dering bl.a. med udgangspunkt i de lægelige oplysninger ogoplysninger fra virksomheden. Indsatsen skal dog altid til-passes den sygemeldtes forudsætninger og behov, og denenkeltes helbredstilstand og ressourcer.Hermed har vi sørget for, dels at kommunen løbende følgerop over for sygemeldte borgere, dels at kontakten til den sy-ge altid sker på en sådan måde, at der tages nødvendigt hen-syn til den syges helbredstilstand.I reglerne er der således taget højde for, at der kan være situ-ationer, hvor det vil være for stor en belastning for den sy-gemeldte at skulle møde op i jobcenteret til en individuelsamtale. I disse situationer behøver jobcentret ikke have kon-takt med den sygemeldte. Det er nu, som nævnt, blevet fast-sat i loven.
2
Som en vejledning for sagsbehandlerne i jobcentrene frem-går det af lovbemærkningerne, at hvis sagsbehandleren er itvivl om, hvorvidt personligt fremmøde er muligt og hen-sigtsmæssigt, skal den syges egen læge eller sygehusets lægekontaktes, før der evt. indkaldes til samtale. Det kan f.eks.være når en sygemeldt har en alvorlig kræftsygdom eller an-den alvorlig sygdom,Sagsbehandleren skal på baggrund af lægens input vurdere,om kontakten med den syge evt. bør sættes på ”stand by” engiven periode, fordi sygdommen forhindrer kontakt med densygemeldte.Jeg har på et møde med Kræftens Bekæmpelse i februar må-ned drøftet jobcentrets kontakt med alvorligt kræftsyge, ogher blev vi enige om at tilpasse indsatsen, så der er mulighedfor stand by i de mest alvorlige situationer. Kræftens Be-kæmpelse gav i øvrigt udtryk for, at de er enige i intentio-nerne med ændringerne af sygedagpengeloven: Nemlig atdet er vigtigt med en aktiv indsats over for syge menneskerfor at undgå, at de mister tilknytningen til arbejdsmarkedet.Ved vurderingen af, om der skal iværksættes en beskæftigel-sesrettet indsats, skal kommunen kun give tilbud, såfremt deter i overensstemmelse med behandlingen og sygdommen. Ettilbud må helt klart ikke modvirke helbredelse. Det er afgø-rende for os.Det er derfor ikke alle sygemeldte, der skal have tilbud. Detberor altid på en konkret vurdering, om der skal iværksættesen beskæftigelsesrettet indsats.Hvis kommunen er i tvivl, om indsatsen er forenelig medsygdommen, skal sagsbehandleren kontakte den syges egenlæge eller sygehuslægen, for at drøfte indsatsen. Kommunenskal endvidere kontakte sygemeldtes læge, hvis den syge-meldte mener, at et foreslået tilbud er uforeneligt med den3
sygemeldtes helbredstilstand og evt. behandlingsforløb isundhedssystemet.Det er linjen i regeringens lovforslag, som vi 1. behandler påfredag. Formålet er som sagt ikke at forværre situationen forkræftramte eller andre alvorligt syge. Det er at sikre, at desyge får hjælp til og vejledning om, hvordan de kan fasthol-de kontakten til arbejdsmarkedet, mens de er syge.
4