Arbejdsmarkedsudvalget 2008-09
AMU Alm.del
Offentligt
TALE
26. marts 2009
Beskæftigelsesministerens tale i samråd onsdag den1. april 2009
J.nr. 2009-0004516Fastholdelse på arbejdsmarke-det/AMS/ath
Samrådsspørgsmål Z
”Ministeren bedes oplyse, hvorfor han har iværksat forsøg i17 kommuner, hvor forsøgspersonerne i en gruppe får deressygedagpenge efter reglerne, mens en anden gruppe kun fårdem, hvis de f.eks. er i aktivering mindst 10 timer om ugen,uden at have lovhjemmel hertil? I forlængelse heraf ønskesoplyst, hvornår ministeren har tænkt sig at stoppe de ulovligeforsøg?”Svar:Nu vil jeg gå over til besvarelsen af spørgsmål Z.I sygefraværsaftalen, som vi indgik i september 2008 medarbejdsmarkedets parter, er et af initiativerne, at Arbejds-markedsstyrelsen skal iværksætte et kontrolleret forsøg. For-søget blev iværksat 1. januar og sætter ind med en tidlig ogaktiv indsats over for sygedagpengemodtagere og borgere,der er visiteret til fleksjob.Der har været stor interesse fra jobcentrene for at deltage iforsøget, hvor 17 kommuner deltager.Formålet med forsøget er at afprøve, hvordan en mere inten-siv beskæftigelsesindsats kan fremme arbejdsfastholdelse oghurtig tilbagevenden til arbejdet. Forsøget optager sygemeld-te og visiterede til fleksjob frem til medio maj. Målet er, atknap 2.700 mennesker omfattes af forsøget. Hver enkelt del-tager i forsøget i ca. 4 måneder.
Målet er at få mere viden om hvilken indsats, der kan bidra-ge til at hjælpe syge, så de ikke mister deres arbejde i forbin-delse med et sygeforløb eller ender på en førtidspension. Idag er det én ud af fem, som er syge i mere end et år, der en-der med helt at miste tilknytningen til arbejdsmarkedet.Arbejdet er for rigtig mange af os en vigtig del af vores liv,og for samfundet er det rigtig mange ressourcer, der er bun-det i sygefravær. Jeg synes derfor, det er vigtigt, at vi skafferos mere viden om, hvordan kommunerne kan være med til atløfte den opgave over for syge og personer, der er visiteret tilfleksjob.For at få en forskningsbaseret viden, er forsøget tilrettelagtsom et kontrolleret forsøg. Det indebærer, at dem, der delta-ger i forsøget, opdeles i to grupper – én gruppe, som får til-bud efter gældende lovgivning, og en anden gruppe, som fåren intensiv indsats med ekstra samtaler og flere tilbud efterforsøgsbestemmelserne i lovgivningen.Dem, der får den intensive indsats skal deltage i samtaler éngang om ugen efter 8. sygeuge, og fra 12. sygeuge suppleresmed en beskæftigelsesrettet indsats.Indsatsen består først og fremmest af en gradvis tilbageven-den til arbejdet, hvis det er muligt. Er dette ikke muligt, kander gives tilbud om virksomhedspraktik, vejledning og op-kvalificering eller løntilskud. Der kan også gives enkeltstå-ende, forebyggende og afklarende tilbud, f.eks. i form af til-bud om motion, kostvejledning, psykolog. Tilbuddene givesefter beskæftigelseslovgivningen.Kommunerne skal give rimelige tilbud i forhold til den en-keltes situation. Den sygemeldte kan derfor sige nej til til-buddet, hvis det ikke er rimeligt.
2
Der gives som udgangspunkt tilbud i minimum 10 timer omugen. Der kan dog gives tilbud helt ned til 1 time om ugen,hvis den syges helbredstilstand ikke giver mulighed for fleretimer.Er der tale om meget syge eller personer med lidelser, somikke gør det muligt at deltage i tilbud eller samtaler, fritagesde naturligvis fra forsøget. Jeg vil derfor gerne understrege,at indsatsen skal hjælpe syge og ikke forværre deres tilstandeller modvirke, at helbredelsen sker så hurtigt som mulig.Der har i pressen været rejst tvivl om, hvorvidt forsøget erlovligt og om deltagerne kan sanktioneres, hvis de ikke del-tager. Arbejdsmarkedsstyrelsen har på baggrund af kritikkenigen vurderet forsøgets juridiske holdbarhed. Lovligheden iforhold til Den europæiske Menneskeretskonvention er lige-ledes blevet vurderet.Konklusionen er:At forsøget er lovligtAt der kan gives sanktioner, hvis borgere uden rimeliggrund ikke ønsker at deltage i forsøgetAt forsøgene ikke er i strid med Den europæiske Menne-skeretskonvention.Under gennemgangen har Arbejdsmarkedsstyrelsen fundetformelle fejl i forsøgsbekendtgørelsen. Men det er ikke fejl,som rokker ved forsøgets lovlighed. Arbejdsmarkedsstyrel-sen udsender nu en ny forsøgsbekendtgørelse. Og forsøgetkører videre og afsluttes som planlagt i september måned.Arbejdsmarkedsstyrelsen følger forsøget tæt. Tilbagemel-dingerne fra kommuner og regioner har helt overvejende væ-ret positive, og det vurderes, at langt de fleste deltagere erglade for indsatsen.
3
På baggrund af de første erfaringer fra forsøget er der dogforetaget mindre justeringer i forhold til udformningen afsamtaleforløbet og i forhold til målgruppen for forsøget.Justeringerne består i:At jobcentrene nu kan beslutte om samtalerne med delvistsygemeldte skal ske telefonisk eller ved fremmødeAt samtalerne med indlagte på sygehus kan ske telefoniskeller udelades, hvis det ikke gavner den efterfølgende ind-satsAt sygemeldte med fast behandlings- eller genoptræ-ningsplan og fast plan for tilbagevenden til job friholdesfra forsøget.Med justeringerne bliver indsatsen nu målrettet dem medstørst behov for hjælp til at fastholde deres arbejde.De første resultater af evalueringen af forsøget vil komme iefteråret 2009, og den endelige evaluering vil ligge færdig istarten af 2010.Forsøget kører videre og heldigvis med helt overvejende po-sitive tilbagemeldinger fra kommunerne og regionerne. Jegser frem til, at vi får evalueringen og dermed en endnu størreviden om, hvordan vi bedst hjælper syge mennesker med atblive på arbejdsmarkedet.
4