Arbejdsmarkedsudvalget 2008-09
AMU Alm.del
Offentligt
666777_0001.png
666777_0002.png
Folketingets ArbejdsmarkedsudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 30. marts 2009 stillet følgende spørgsmål nr.205 (AMU alm. del), som hermed besvares.
7. april 2009J.nr. 2009-0005100/09-624-0066

Spørgsmål nr. 205:

”Ministeren bedes kommentere artiklerne”Ingen vil købe en brugt lastvogn afdenne mand”og”Minister: Ingen hjælp til selvstændige i knibe”fra JV Erhverv 4.marts 2009 vedrørende vognmand Kurt Jørgensen.”

Endeligt svar:

For god ordens skyld skal jeg oplyse, at jeg som minister ikke kan gå ind i denkonkrete sag. Jeg vil dog gerne kommentere den generelle problemstilling om selv-stændiges ret til arbejdsløshedsdagpenge.Retten til arbejdsløshedsdagpenge for selvstændige er – som for lønmodtagere - be-tinget af, at den selvstændige kan anses for ledig.Efter de gældende regler findes der to regelsæt om selvstændiges ret til arbejdsløs-hedsdagpenge. Et regelsæt for selvstændige, som vælger at ophøre mere end mid-lertidigt med drift af selvstændig virksomhed fx ved lukning af virksomheden, oget regelsæt for selvstædige, som er midlertidigt afskåret fra at fortsætte virksom-hedsudøvelsen.For at anerkende ophør vedlukning af en virksomhedkræves, at afviklingen er såvidt fremskreden, at en eventuel rest af virksomheden ikke kan danne grundlag forat videreføre den.Som udgangspunkt skal virksomhedens lokaler være solgt eller lejemålet ophørt.Driftsmidler og inventar skal som hovedregel være solgt, og eventuelle leasingafta-ler skal være bragt til ophør. Varelageret skal være solgt eller tilbageleveret.Hvis fx et driftsmiddel ikke er solgt, ser man på virksomhedens art og branche ogvurderer, om det resterende driftsmiddel udgør en mindre del af den samlede virk-somhed, eller om det har været et væsentligt driftsmiddel i virksomheden. Det ersåledes et spørgsmål om, hvorvidt den selvstændige har mulighed for fortsat at ud-føre egentlige arbejdsfunktioner, der kan relatere sig til virksomheden.Arbejdsdirektoratet har oplyst, at det umiddelbart er direktoratets vurdering, at enlastvogn i en vognmandsforretning må anses for at være et væsentligt driftsmiddel,
som efter gældende regler må afhændes inden virksomheden kan anses for endeligophørt.Retten til arbejdsløshedsdagpenge til selvstændige, som ermidlertidigt afskåret frafortsat virksomhedsudøvelseer betinget af, at den selvstændige dokumenterer atvære midlertidigt afskåret fra at udøve selvstændig virksomhed, at ophøret skyldes,at virksomheden er udsat for ekstraordinære begivenheder, der ikke kan tilregnesden selvstændige, og at det væsentligste indtægtsgrundlag er bortfaldet under detmidlertidige ophør. Det kunne eksempelvis være isvintre med tilfrysning af havneog farvande, som afskærer fiskere fra at fiske.Det forhold, at der som følge af den økonomiske krise sker et fald i aktiviteterne, erefter min vurdering ikke en sådan ekstraordinær begivenhed, at det kan udløse ar-bejdsløshedsdagpenge efter reglerne om midlertidigt ophør.Faldende indtjening i virksomheden kan ifølge hensigten med reglerne ikke ansesfor at ”afskære” den selvstændige fra at drive sin virksomhed. En lempelse vil så-ledes let kunne få karakter af erhvervsstøtte og således blive konkurrenceforvri-dende, idet staten dermed overtager erhvervsrisikoen. En lempelse vil også øge ri-sikoen for misbrug.
Venlig hilsen
Claus Hjort Frederiksen
2