Arbejdsmarkedsudvalget 2008-09
AMU Alm.del
Offentligt
666772_0001.png
666772_0002.png
Folketingets ArbejdsmarkedsudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 23. marts 2009 stillet følgende spørgsmål nr.200 (AMU alm. del), som hermed besvares.
7. april 2009J.nr.

Spørgsmål nr. 200:

”Hvilke overvejelser har ministeren gjort sig i forhold til, at stramningen af regler-ne vedrørende supplerende dagpenge, kan ramme beredskabet, således at der mu-ligvis ikke er brandfolk nok til at rykke ud i hele landet, jf. AMU alm. del bilag145”

Endeligt svar:

Det er vigtigt, at vi holder fast i, at formålet med supplerende dagpenge er, at derskal være tale om en midlertidig ydelse, som det enkelte medlem kan modtage iforbindelse med kortvarig delvis ledighed eller som indgang til arbejdsmarkedet påfuld tid.Reglerne er ens for alle uanset ansættelsesforhold. Det afgørende for, om noget tæl-ler med til forbruget af retten til supplerende dagpenge er, hvorvidt der er tale omlønarbejde i arbejdsløshedsforsikringslovens forstand.Jeg mener ikke, at det er hensigtsmæssigt at lave særregler, der stiller nogle forsik-rede ledige bedre end andre. Reglerne på dagpengeområdet skal i videst muligt om-fang være klare og gælde for alle. Vi har derfor harmoniseret reglerne, sådan at dernu gælder samme regler for alle, uanset hvor eller hvordan man er ansat. Det synesjeg er et godt princip, som jeg ikke mener der skal ændres på.Jeg vil gerne understrege, at de uger, hvor man ikke har arbejde, herunder ugerhvor der ikke er brandslukning, tæller ikke med i forhold til tidsbegrænsningen på30 uger. Hvis man omvendt har lønnet arbejde i en uge, sker modregningen timefor time. Der er altså ikke tale om, at det er lønnen, der bliver modregnet i forholdtil de supplerende dagpenge, men timerne. En times fradrag i dagpengene betyderen reduktion af dagpengene på ca. 98 kr., og da de fleste lønninger ligger over dettebeløb, kan det altså godt betale sig at arbejde.Endelig vil jeg gerne benytte lejligheden til at gøre opmærksom på, at der i 1999blev gennemført en særlig ordning i reglerne om overskydende timer. Den særligeordning indebærer, at visse former for beskæftigelse, der udføres som en del af detcivile beredskab, og som ikke er et led i medlemmets hovedbeskæftigelse, ikke
medregnes ved opgørelse af overskydende timer. Disse regler gælder fortsat, og degælder netop for fx deltidsansatte brandmænd.
Venlig hilsen
Claus Hjort Frederiksen
2