Arbejdsmarkedsudvalget 2008-09
AMU Alm.del
Offentligt
671317_0001.png
671317_0002.png
Folketingets ArbejdsmarkedsudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 23. marts 2009 stillet følgende spørgsmål nr.187 (AMU alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fraAnita Knakkergaard (DF).
21. april 2009J.nr. 2009-0004791

Spørgsmål nr. 187:

”Ministeren bedes oplyse om de gældende regler for fleksjob”

Endeligt svar:

Om reglerne om fleksjob kan jeg oplyse følgende:Fleksjob er et tilbud til personer under 65 år med en varig og væsentligt nedsat ar-bejdsevne. Det er en betingelse for at få et fleksjob, at det fx via aktivering, revali-dering m.v. er konstateret, at personen ikke kan klare et job på normale vilkår, her-under efter de sociale kapitler i overenskomsterne. Fleksjob kan derfor først tilby-des, når alle relevante aktiverings- og revalideringsmæssige samt andre foranstalt-ninger, herunder evt. forsøg på omplacering, har været afprøvet for at bringe ellerfastholde den pågældende i ordinær beskæftigelse. Det gælder dog ikke, hvis det erformålsløst.Det er kommunen, der vurderer, om personen opfylder betingelserne for et fleks-job.Kommunen skal tilbyde et fleksjob på fuld tid med mindre;1) den ansatte foretrækker deltidsansættelse eller2) den seneste ordinære beskæftigelse var deltid – højst 30 timer om ugen i gen-nemsnit over en periode på 4 uger.Deltidsansatte har ret til fuld tid;1) når personen kan godtgøre, at årsagen til deltiden er den samme som årsagen tilfleksjobbet, fx sygdom eller nedslidning (godtgøres fx på baggrund af en lægefag-lig eller sundhedsfaglig vurdering),2) efter visitation til fleksjob ved social begivenhed som skilsmisse, ægtefællensdød m.v.,3) ved andre udefrakommende ændringer i de personlige forhold, hvis det efter enkonkret vurdering skønnes, at fleksjob på fuld tid er nødvendig, for at personen kanforsørge sig selv.
Ved ansættelse i fleksjob udbetaler arbejdsgiveren lønnen til den fleksjobansatte –som udgangspunkt overenskomstmæssig løn. Til gengæld får arbejdsgiveren et til-skud på ½ eller 2/3 af den mindste overenskomstmæssige timeløn afhængigt af dennedsatte arbejdsevne.Der er fastsat et loft over tilskuddet, således at den løn, der på årsbasis kan læggestil grund for beregningen af tilskud, højst kan udgøre et beløb på 429.112 kr.(2009) eller 223,03 kr. på timebasis (2009). Herudover gives tilskud til de arbejds-giverbidrag, der følger af lov eller overenskomst.Løn og øvrige arbejdsvilkår fastsættes i samarbejde med de faglige organisationer.Ved tilrettelæggelsen af arbejdet tages hensyn til den nedsatte arbejdsevne, såledesat fleksjobberen enten kan arbejde fuldt effektivt på nedsat tid eller med nedsat ef-fektivitet på fuld tid med indlagte skånehensyn som fx pauser. Det er kommunen,som påser, at skånebehovene iagttages.De ansatte i fleksjob har samme retsstilling som andre lønmodtagere, med mindreder er undtagelser i de enkelte særlove. Det gælder bl.a. i relation til arbejdsløs-hedsdagpenge og efterløn. I stedet er der ret til ledighedsydelse og fleksydelse.Også selvstændigt erhvervsdrivende, som har en igangværende virksomhed somhovedbeskæftigelse, har ret til ”fleksjob” i egen virksomhed, hvis de opfylder be-tingelserne for et fleksjob.På Det Centrale Handicapråds hjemmesidewww.dch.dkfindes en pjece omFleksjob, hvor reglerne er udførligt beskrevet.
Venlig hilsen
Inger Støjberg
2