Arbejdsmarkedsudvalget 2008-09
AMU Alm.del
Offentligt
Folketingets ArbejdsmarkedsudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 19. marts 2009 stillet følgende spørgsmål nr.180 (AMU alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fraLennart Damsbo-Andersen (S).
4. maj 2009J.nr. 2009-0004680
”Ministeren bedes oplyse baggrunden for, at han siden oktober 2008 ikke har be-svaret gentagne henvendelser og spørgsmål fra Arbejdsskadeforeningen AVS? Iforlængelse heraf bedes ministeren besvare de spørgsmål som stilles (En oversigtover spørgsmålene kan ses på side 12 i LFA-nyt fra marts 2009)”
Jeg skal indledningsvis beklage, at Arbejdsskadeforeningen ikke har modtaget svarpå deres tidligere henvendelser. Der var desværre sket en procedurefejl, som harbetydet, at brevet aldrig blev udarbejdet. Jeg vil naturligvis sørge for, at Arbejds-skadeforeningen får svar på deres henvendelser hurtigst muligt.Jeg vil gerne slå fast, at jobcentrene ikke kan stille lægelige diagnoser. Det kan kunlæger.Sygeopfølgningen har det klare formål at hjælpe syge mennesker med at fastholdederes arbejde og komme tilbage så hurtigt som muligt – måske i starten på deltid.Der er i lovforslaget om sygefravær, som er fremsat her i marts 2009, også tagethøjde for, at der kan være situationer, hvor sygdom forhindrer den sygemeldte i atmøde op i jobcenteret til en individuel samtale.Det er derfor også fastsat i loven, at opfølgning vil kunne ske helt uden kontaktmed den sygemeldte, og at der altid skal tages hensyn til den syges helbredstil-stand.Som en vejledning for sagsbehandlerne i jobcentrene er det i bemærkningerne tillovforslaget fastsat, at i sager hvor sagsbehandleren er i tvivl om, hvorvidt sygeop-følgning med personligt fremmøde er hensigtsmæssigt, eksempelvis i forbindelsemed alvorlig kræftsygdom, alvorlig psykisk lidelse eller anden alvorlig sygdom,skal sagsbehandleren kontakte den syges egen læge eller sygehusets læge, før derevt. indkaldes til sygeopfølgning.
Sagsbehandleren skal på baggrund af lægens input vurdere, om opfølgningen evt.bør sættes på ”stand by”, fordi sygdommen forhindrer opfølgning ved kontakt medden sygemeldte. Ved ”stand by” forstås, at kommunen udelukkende foretager op-følgningen uden kontakt til den syge. Opfølgningen sker på anden måde f.eks. påbaggrund af sagens oplysninger, herunder lægelige oplysninger.Kommunen har altid ansvaret for den opfølgningsindsats, herunder afgivelse af til-bud, der iværksættes i forhold til den sygemeldte. Ved vurderingen af, om der skaliværksættes en beskæftigelsesrettet indsats, skal kommunen kun give tilbud, så-fremt det er i overensstemmelse med behandlingen og sygdommen, og et tilbud måhelt klart ikke modvirke helbredelse.Hvis kommunen er i tvivl om indsatsen er foreneligt med sygdommen, skal sags-behandleren kontakte den syges egen læge eller sygehuslægen, for at drøfte indsat-sen. Kommunen skal endvidere kontakte sygemeldtes læge, hvis den sygemeldtemener, at et forestående tilbud er uforeneligt med sygemeldtes helbredstilstand ogevt. behandlingsforløb i sundhedssystemet.
Venlig hilsen
Inger Støjberg
2