Arbejdsmarkedsudvalget 2008-09
AMU Alm.del
Offentligt
Folketingets ArbejdsmarkedsudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 11. marts 2009 stillet følgende spørgsmål nr.172 (AMU alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fraLeif Lahn Jensen (S).
21. april 2009J.nr. 09-19-0044
”Er det efter ministerens opfattelse rimeligt, at en person, som er gift, er forsikretog under en arbejdsprøvning mister sygedagpengene fordi retten til sygedagpengeer udløbet, ikke kan få nogen som helst tilskud? Ministeren bedes i forlængelseheraf oplyse, om det er muligt at beholde sygedagpengene indtil arbejdsprøvningener slut og hvis ikke, vil ministeren så overveje at indføre denne mulighed?”Endeligt svar:
Sygedagpenge er en korttidsydelse, som skal dække en persons forsørgelse i enovergangsperiode. Der gælder således en varighedsbegrænsning på 52 uger, dvs. atsygedagpengene stopper, når der er udbetalt sygedagpenge eller løn under sygdomfor mere end 52 uger i de forudgående 18 måneder.I erkendelse af, at der kan være situationer, hvor de 52 uger ikke slår til, er der isygedagpengeloven fastlagt en række muligheder for at forlænge perioden med sy-gedagpenge.En af forlængelsesmulighederne er netop, at man kan forlænge sygedagpengene iop til 26 uger, når det er nødvendigt med en arbejdsprøvning eller en anden afkla-rende foranstaltning for at klarlægge den sygemeldtes arbejdsevne. Det er en betin-gelse, at afklaringen kan ske inden for de 26 uger.Desuden har regeringen, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance den 1. april aftalt atudvide muligheden for at få sygedagpenge i yderligere 26 uger i de tilfælde, hvorkommunen konstaterer, at den pågældende ikke kan opnå beskæftigelse på det or-dinære arbejdsmarked, men hvor det endnu ikke endeligt er afklaret, om den syge-meldte kan klare et fleksjob eller er berettiget til førtidspension. Der er tale om enforlængelsesmulighed, som kan anvendes efter brugen af den ovennævnte gælden-de forlængelsesbestemmelse. Med den nye forlængelsesmulighed forudsættes detogså, at afklaringen kan ske indenfor forlængelsesfristen på 26 uger.
Jeg vil fremsætte et ændringsforslag om den nye forlængelsesmulighed til lovfors-laget L 165 om en styrket beskæftigelsesrettet indsats over for sygemeldte m.fl.
Venlig hilsen
Inger Støjberg
2