Arbejdsmarkedsudvalget 2008-09
AMU Alm.del
Offentligt
666753_0001.png
666753_0002.png
Folketingets ArbejdsmarkedsudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 1. marts 2009 stillet følgende spørgsmål nr.164 (AMU alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fraLine Barfod (EL).
7. april 2009J.nr. 2009-0004146

Spørgsmål nr. 164:

”Ministeren bedes oplyse, hvor mange personer, der er blevet frataget sygedagpen-gene i forbindelse med forsøgene i kommunerne med at aktivere sygemeldte – ogmed hvilke begrundelser?”

Endeligt svar:

Sygedagpengemodtagere, der deltager i forsøget ”Aktive – hurtigere tilbage”, bli-ver sanktioneret efter helt de samme regler som sygemeldte, der ikke deltager i for-søget. Det betyder også, at personer, der er med i forsøgets kontrolgruppe, fårsamme sanktioner, som de personer, der er med i deltagergruppen.Deltagerne i forsøget kan i lighed med alle andre sygedagpengemodtagere mistesygedagpengene, hvis de ikke vil medvirke i kommunens opfølgning. Der gældersåledes ikke særlige sanktionsregler for de sygemeldte, der deltager i forsøget endfor dem, der gælder for alle andre sygemeldte.Arbejdsmarkedsstyrelsen har medio marts 2009 bedt beskæftigelsesregionerne fo-retage en rundspørge blandt de jobcentre, der deltager i forsøget. Jobcentrene oply-ser, at fem deltagere i forsøget er blevet frataget sygedagpenge. Årsagen til at stop-pe sygedagpengene har været, at borgeren er udeblevet fra f.eks. samtale eller ikkehar villet deltage i aktive tilbud. Det kan imidlertid ikke udelukkes, at de ikke ogsåville have mistet deres sygedagpenge, såfremt de ikke havde deltaget i forsøget.Det er allerede, som loven er i dag, den enkelte kommune, der har mulighed for atbestemme, hvordan de vil tilrettelægge deres indsats over for sygemeldte. Det be-tyder også, at der kan være vidt forskellige måder at håndtere hyppigheden af sam-taler og omfang og indholdet af tilbud i de enkelte kommuner.Der vil også kunne være forskelle i hyppigheden af indsatsen mellem sygedagpen-gemodtagere, der ikke deltager i forsøget, men også i forhold til andre kommunerder ikke deltager i forsøget, fordi sygedagpengelovens opfølgningsbestemmelsernetop er minimumsbestemmelser.
Endelig vil jeg understrege, at alle der får en sanktion kan klage. Det gælder ogsåpersoner omfattet af forsøget. De har de samme klagemuligheder som sygemeldte ialmindelighed.
Venlig hilsen
Claus Hjort Frederiksen
2