Arbejdsmarkedsudvalget 2008-09
AMU Alm.del
Offentligt
664230_0001.png
664230_0002.png
Folketingets ArbejdsmarkedsudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 10. marts 2009 stillet følgende spørgsmål nr.160 (AMU alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fraEigil Andersen (SF).
1. april 2009J.nr. 2009-0004126

Spørgsmål nr. 160:

”Anser ministeren det for rimeligt, at en syg person, der lider af social angst, psyki-ske sammenbrud med depressive træk og samtidig er yderst sårbar og reagerervoldsomt mod ydre pres og stress, er blevet arbejdsprøvet 7 gange i løbet af 6 år iform af revalidering, arbejdsprøvning, jobtræning og praktik, uden at vedkommen-des arbejdsevne er blevet afklaret – og hvad begrunder ministeren sin vurderingmed?”

Endeligt svar:

Spørgsmålet synes stillet på baggrund af en konkret sag, som jeg ikke kan kom-mentere.Der har været tale om et meget langvarigt forløb, og jeg går derfor ud fra, at perso-nen modtager kontanthjælp, idet sygedagpenge som udgangspunkt er en korttidsy-delse, der ophører, når der er udbetalt sygedagpenge i 52 uger i de 18 forudgåendekalendermåneder.Der er dog mulighed for at modtage sygedagpenge i en længere periode, når:1) Det er overvejende sandsynligt, at der kan iværksættes revalidering.2) Det anses for nødvendigt at gennemføre virksomhedspraktik eller andre afkla-rende foranstaltninger med henblik på at klarlægge den sygemeldtes arbejdsevne.3) Den sygemeldte er under eller venter på lægebehandling og pgl. skønnes at villekunne genoptage erhvervsmæssig beskæftigelse inden for 2 x 52 uger.4) Den sygemeldte har en livstruende sygdom.5) Der er rejst sag om ret til erstatning efter lov om arbejdsskadesikring og6) Der er påbegyndt en sag om førtidspension.Der kan efter min vurdering være flere gode grunde til, at arbejdsevnen ikke erblevet endelig afklaret, selv om personen har været arbejdsprøvet flere gange i deforløbne år. Der kan fx være tale om, at tilstanden ikke vurderes at være stationær,men svingende mellem perioder med sygemeldinger og med perioder med rask-meldinger. Er der tale om en ung person med de nævnte lidelser, vil det også værehensigtsmæssigt og rimeligt over for personen at afvente en endelig stillingtagen til
arbejdsevnen, da erfaringen er, at der med tiden kan ske en udvikling og bedring aftilstanden.I disse situationer vil det hverken være rimeligt eller hensigtsmæssigt at træffe be-slutning om arbejdsevnen og evt. henvise personen til langvarig passiv forsørgelse,men det vil være mest rimeligt over for personen fortsat at arbejde med fokus på enbeskæftigelsesrettet indsats, så længe der fortsat kan være udsigt til, at det kan føretil hel eller delvis selvforsørgelse.Det er ikke ud fra beskrivelsen muligt at vurdere, hvorvidt der er tale om et rimeligtforløb. Jeg henviser i øvrigt til, at kommunens afgørelser kan ankes. Borgeren kanpå denne måde få prøvet, om kommunens vurdering af sagen er i overensstemmel-se med lovgivningen.
Venlig hilsen
Claus Hjort Frederiksen
2