Arbejdsmarkedsudvalget 2008-09
AMU Alm.del
Offentligt
Folketingets ArbejdsmarkedsudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 10. marts 2009 stillet følgende spørgsmål nr.156 (AMU alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fraEigil Andersen (SF).
1. april 2009J.nr. 2009-0004095
”Hvilke initiativer vil ministeren tage for at øge muligheden for at få erstatning,hvis man har fået en psykisk arbejdsskade på grund af mobning på arbejdspladsen,når det tages i betragtning, at der er tale om en relativt ny type skade, hvor det serud til at systemet er tøvende over for problematikken?”
En erhvervssygdom kan anerkendes enten, hvis den er optaget på fortegnelsen overerhvervssygdomme, eller hvis den med overvejende sandsynlighed må anses for atvære forårsaget af arbejdets særlige art. Anerkendelse uden for fortegnelsen forud-sætter, at sagen har været forelagt for Erhvervssygdomsudvalget.En sygdom kan optages på fortegnelsen over erhvervssygdomme, hvis der er medi-cinsk dokumentation for sammenhængen mellem sygdommen og en arbejdsmæssigpåvirkning. Arbejdsskadestyrelsen og Erhvervssygdomsudvalget vurderer løbende,om der er tilstrækkelig medicinsk dokumentation til, at en sygdom og en påvirk-ning skal optages på fortegnelsen over erhvervssygdomme.I forhold til spørgsmålet om følgevirkningerne af mobning vurderer Arbejdsskade-styrelsen og Erhvervssygdomsudvalget på baggrund af indhentede medicinske ud-redninger, at der ikke på nuværende tidspunkt foreligger tilstrækkelig dokumenta-tion for, at der generelt er sammenhæng mellem mobning og psykisk sygdom.Der er derfor ikke grundlag for at optage psykisk sygdom som følge af mobning påfortegnelsen over erhvervssygdomme, som anerkendes uden forelæggelse for Er-hvervssygdomsudvalget.Arbejdsskadestyrelsen har – efter forelæggelse for Erhvervssygdomsudvalget – ikonkrete tilfælde anerkendt psykisk sygdom som følge af mobning som en arbejds-skade. Der har i de konkrete tilfælde været tale om grov systematisk mobning ogchikane på arbejdspladsen.Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø er for tiden i gang med et projektom konsekvenserne af mobning og chikane på arbejdspladsen.
Når dette projekt afsluttes i løbet af 2009, vil Arbejdsskadestyrelsen og Erhvervs-sygdomsudvalget på ny vurdere, om der er medicinsk dokumentation for en sam-menhæng mellem mobning og psykisk sygdom, eller om der er grundlag for ativærksætte andre undersøgelser.
Venlig hilsen
Claus Hjort Frederiksen
2