Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg

Christiansborg

1240 København K

 

 

Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 20. februar 2009 stillet følgende spørgsmål nr. 143 (AMU alm. del), som hermed besvares.

 

 

Spørgsmål nr. 143:

”Ministeren bedes redegøre for, hvorvidt det er en korrekt fortolkning af de gældende regler, såfremt en borger, der modtager invaliditetserstatning, modregnes i sin kontanthjælp? ”

 

 

Endeligt svar:

Kontanthjælpen er det underste økonomiske sikkerhedsnet. Det betyder bl.a., at der ved beregning af hjælp tages hensyn til personens og den eventuelle ægtefælles økonomiske forhold, herunder formue. Hvis man har formue, der kan dække det økonomiske behov, kan der som udgangspunkt ikke udbetales kontanthjælp.

 

En invaliditetserstatning vil dog ikke blive modregnet i personens kontanthjælp, såfremt erstatningen opfylder betingelserne i lov om aktiv socialpolitik for at blive undtaget fra modregning i kontanthjælpen. Det er kommunen, der i det enkelte tilfælde afgør, om en invaliditetserstatning falder ind under bestemmelserne.

 

Ifølge de nævnte bestemmelser er der en række erstatninger, der ikke modregnes i kontanthjælpen. Det drejer sig om: erstatninger for tab af erhvervsevne, der udbetales som følge af personskade efter lov om erstatning fra staten til ofre for forbrydelser, lov om erstatningsansvar eller lov om arbejdsskadesikring. Herudover formue, som skyldes beløb, der er udbetalt som godtgørelse for varigt mén og godtgørelse for ikke-økonomisk skade. Indtægter, der hidrører fra de nævnte erstatninger og godtgørelser, trækkes ikke fra i kontanthjælpen.

 

Med hjemmel i lov om en aktiv socialpolitik er det i bekendtgørelsesform derudover fastsat, i hvilke andre tilfælde der skal ses bort fra erstatning for tab af erhvervsevne, der udbetales som følge af personskade. Det drejer sig bl.a. om erstatning efter lov om erstatning for vaccinationsskader, lov om patientforsikring, lov om lægemiddelskader mv.

 

 

 

 

 

Hvis en borger er utilfreds med kommunens afgørelse om, hvorvidt der skal modregnes i kontanthjælpen, vil den pågældende efter de almindelige klagerregler kunne indbringe afgørelsen for beskæftigelsesankenævnet.

 

 

Venlig hilsen

 

 

 

 

Claus Hjort Frederiksen