Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg

Christiansborg

1240 København K

 

 

Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 19. februar 2009 stillet følgende spørgsmål nr. 142 (AMU alm. del), som hermed besvares.

 

 

Spørgsmål nr. 142:

”Ministeren bedes kommentere den interne henvendelse vedr. manglende udbetaling af dagpenge, jf. AMU alm. del – bilag 120”.

 

 

Endeligt svar:

 

Som ledigt medlem af en a-kasse skal man opfylde en række betingelser for at være berettiget til dagpenge. Først og fremmest skal man stå til rådighed for arbejdsmarkedet.

 

Det betyder bl.a., at man som fuldtidsforsikret med dags varsel skal kunne overtage rimeligt arbejde med fuld sædvanlig arbejdstid på de vilkår, som er almindelige inden for det pågældende faglige område. Der må således ikke være retlige eller faktiske forhindringer for, at den ledige kan påtage sig arbejdet.

 

Det er a-kassen, der ud fra en konkret vurdering, træffer afgørelse om, hvorvidt et ledigt medlem kan anses for at stå til rådighed for arbejdsmarkedet.

 

En godtgørelse fra kommunen for at passe sit handicappede barn i hjemmet vil som udgangspunkt blive betragtet som en erstatning for ikke at kunne varetage arbejde på fuld tid. Den ledige vil derfor som udgangspunkt ikke blive anset for at stå til rådighed for arbejdsmarkedet i fuldt normalt omfang (37 timer om ugen), så længe den ledige får kompensation for tabt arbejdsfortjeneste.

 

Hvis den ledige frasiger sig sin ret til økonomisk kompensation fra kommunen, kan a-kassen kræve, at den ledige dokumenterer, at barnet bliver passet på anden vis.

 

Hvis man frasiger sig sin ret til økonomisk kompensation fra kommunen, er det derfor ikke ensbetydende med, at man automatisk får ret dagpenge. Også i dette tilfælde vil a-kassen skulle foretage en konkret rådighedsvurdering af medlemmet.

 

Den ledige vil i stedet kunne overveje at lade sig deltidsforsikre. For deltidsforsikrede medlemmer er sædvanlig arbejdstid arbejde i til og med 6 timer i døgnet og til og med 30 timer ugentligt.

 

A-kassen skal konkret vurdere, om den ledige står til rådighed for arbejdsmarkedet på deltid. Det kræver bl.a., at den ledige ikke kun kan stå til rådighed på visse tidspunkter inden for den normale arbejdstid, som gælder inden for de faglige områder, den ledige skal stå til rådighed for.

 

Hvis den ledige får kompensation for tabt arbejdsfortjeneste for mere end 7 timer pr. uge eller har faste aftaler eller forpligtelser, som gør, at den ledige ikke vil kunne stå til rådighed på sædvanlig vis for arbejde i til og med 6 timer i døgnet og til og med 30 timer ugentligt, vil det imidlertid ikke være en løsning at lade sig deltidsforsikre.

 

 

Venlig hilsen

 

 

 

 

Claus Hjort Frederiksen