Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg

Christiansborg

1240 København K

 

 

Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 13. februar 2009 stillet følgende spørgsmål nr. 136 (AMU alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Eigil Andersen (SF).

 

 

Spørgsmål nr. 136:

”Hvordan forholder ministeren sig til sin tidligere vurdering af, at jobcentrene uden problemer kan påtage sig de yderligere opgaver, der følger af en styrket beskæftigelsesrettet indsats over for sygemeldte, når jobcentrene ifølge en række meldinger allerede i dag vanskeligt overkommer de nuværende opgaver med sygeopfølgning mv.? Bygger ministerens vurdering på nogen form for status over jobcentrenes nuværende funktion og i givet fald hvilken?”

 

 

Endeligt svar:

Regeringens forslag om afbureaukratisering på sygedagpengeområdet indgår i lovforslaget om sygefravær.

 

Jeg vil med forslaget gøre det lettere for kommunerne at løfte opgaverne i forhold til sygedagpengeopfølgningen. Forslaget indeholder derfor en række afbureaukratiseringselementer.

 

Det er kommunernes eget ønske, at det skal være muligt at give en tidlig beskæftigelsesrettet indsats til alle sygemeldte og ikke kun til sygemeldte, der har ret til revalidering. Det ønske opfylder regeringen med lovforslaget. Samtidig vil forslaget medvirke til at nedbringe sygefraværet.

 

Et andet element er, at sygemeldte ikke fuldstændig mister sygedagpengene, såfremt de ikke medvirker ved kommunens opfølgning. Med forslaget ændres reglerne, så sygemeldte alene mister sygedagpengene, så længe de ikke medvirker i opfølgningen. Det betyder bl.a., at afleveres oplysningsskemaet en dag for sent, så mister den syge kun sygedagpenge for denne ene dag. Derved undgår jobcentrene en række klagesager og vil kunne bruge tiden på at hjælpe sygemeldte med at fastholde deres tilknytning til arbejdsmarkedet.

 

 

Venlig hilsen

 

 

 

 

Claus Hjort Frederiksen