Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg

Christiansborg

1240 København K

 

 

Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 27. januar 2009 stillet følgende spørgsmål nr. 119 (AMU alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Anne-Marie Meldgaard (Socialdemokratiet).

 

 

Spørgsmål nr. 119:

”I forlængelse af AMU alm. del – spørgsmål 118, bedes ministeren endvidere oplyse, hvorledes han mener den udtalelse står mål med virkeligheden, hvor vi dagligt hører om både små og store virksomheder, der må afskediges af hundredvis af medarbejdere?”

 

 

Endeligt svar:

Ligesom alle andre hører og læser jeg også om, at mange mennesker om ugen bliver afskediget. Og lad mig med det samme sige, at hver gang det sker, er det en meget beklagelig og ulykkelig situation for de, som mister jobbet.

 

Jeg er selvfølgelig klar over, at beskæftigelsesudsigterne har set bedre ud. Men vi må huske på, at vi kommer fra en situation med den laveste ledighed i over 30 år og historisk høj beskæftigelse. Også i internationale sammenligninger har vi en meget lav ledighed. Selvom ledigheden er steget de seneste fire måneder, udgør ledigheden stadig mindre end halvdelen af det laveste niveau under forrige højkonjunktur (nov. 2001).

 

Dansk økonomi er således godt rustet til at klare en periode med stigende ledighed. Det har den økonomiske samarbejdsorganisation, OECD, også påpeget. Det betyder dog ikke, at vi hviler på laurbærrene. Derfor følger vi også udviklingen på arbejdsmarkedet intenst og er klar til at gribe ind, når det rette tidspunkt nås.

 

Eksempelvis holder jeg sammen med statsministeren, finansministeren, økonomi- og erhvervsministeren to arbejdsmøder med repræsentanter fra de regionale beskæftigelsesråd, de regionale vækstråd samt et bredt udsnit af virksomhedsledere. Formålet med vores møder er at få en helt aktuel vurdering af udviklingen i beskæftigelsen fra personer, der har fingeren på pulsen, og som samtidig kan bidrage med vurderinger af den økonomiske udvikling i den nærmeste fremtid.

 

Danske virksomheder ansætter mellem 700.000 og 800.000 nye medarbejdere årligt. Det gælder uanset, om konjunkturerne er gode eller dårlige.[1] Der er således mange jobåbninger, og der er fortsat job at søge. Det ses bl.a. ved, at der i januar 2009 var godt 17.700 nye jobannoncer på internettet,[2] svarende til ca. 26.500 stillinger. Som følge af finanskrisen og den generelle økonomiske afmatning er omfanget af jobopslag faldet betydeligt de senere måneder. Men man bør samtidig bemærke, at niveauet i januar 2009 svarer nogenlunde til niveauet ultimo 2004, [3] hvor der var en stor efterspørgsel efter arbejdskraft og faldende ledighed. Selvom der klart slås færre stillinger op, er der stadig ledige job at søge. Forskellige jobbaser, f.eks. Jobindex og Jobnet.dk, opdateres dagligt med nye jobopslag.

 

De mange afskedigelser fylder helt naturligt meget i pressebilledet lige nu. Men vi skal af den grund ikke miste modet. Der er fortsat ledige job at søge, men tiden er til, at man skal lede lidt mere og søge bredere, end hvad vi i lang tid har været vant til. Det er selvfølgelig sværere at finde ny beskæftigelse.

 

De personer, som bliver ledige, har gavn af den aktive beskæftigelsesindsats, som giver hjælp til jobsøgning, jobtræning og uddannelse. Det tager hånd om de ledige og er med til at sikre, at tiden på dagpenge eller kontanthjælp ikke bliver langvarig. Ressourcerne til den aktive indsats reguleres løbende med konjunkturerne. Det betyder, at hvis der kommer flere ledige, kommer der også flere penge til den samlede indsats.

 

 

 

Venlig hilsen

 

 

 

 

Claus Hjort Frederiksen



[1] Kilde: Samspil.info nr. 13, 4. feb. 2009.

[2] Kilde: Jobindex.dk og Danske Bank.

[3] Kilde: Jobindex.dk og Danske Bank.