Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg

Christiansborg

1240 København K

 

 

Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 27. januar 2009 stillet følgende spørgsmål nr. 118 (AMU alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Anne-Marie Meldgaard (Socialdemokratiet).

 

 

Spørgsmål nr. 118:

”På baggrund af notat fra 3F, jf. AMU alm. del – bilag 100, bedes ministeren venligst afklare, hvilke data, der ligger til grund for udtalelsen: ”Vi har stadig en meget lav ledighed, og der er fortsat jobs at søge”, som det fremgår af Beskæftigelsesministeriets hjemmeside pr. 8. januar 2009”

 

 

Endeligt svar:

Når jeg følger udviklingen på arbejdsmarkedet, benytter jeg mange forskellige opgørelser og kilder. Tallene i nogle af kilderne er nyere end andre, men jeg lægger stor vægt på de nyeste tal. Netop opslåede job kommer der dagligt nye tal for, både på ministeriets egen Jobnet.dk og på andre søgemaskiner eksempelvis Jobindex.

 

I januar 2009 blev der slået godt 17.700 nye jobannoncer op på internettet[1], hvilket svarer til ca. 26.500 job.

 

Omfanget af jobannoncer er faldet betydeligt de seneste måneder, men der er stadig job at søge. Niveauet i januar 2009 svarer nogenlunde til niveauet ultimo 2004, hvor der var en stor efterspørgsel efter arbejdskraft og faldende ledighed. Selvom der slås færre stillinger op, er niveauet af opslåede stillinger således ikke meget lavt.

 

De nyeste tal på Jobnet viser ligeledes, at virksomhederne fortsat slår nye job op. På Jobnet, som ikke dækker alle jobannoncer, var der i gennemsnit opslået knap 11.000 stillinger i uge 6.[2]

 

Ellers er nogle af de nyeste tal, vi har i Danmark, det officielle ledighedstal fra Danmarks Statistik. Disse tal opgøres månedligt og med ca. en måneds forsinkelse. Eksempelvis blev ledighedstallet for december 2008 offentliggjort d. 29. januar 2008.

 

Til den nævnte pressemeddelelse brugte jeg det ledighedstal for november 2008, som blev offentliggjort af Danmarks Statistik d. 8. januar 2009.

 

Ledighedstallene viste, at der i november 2008 var 52.000 ledige svarende til 1,9 procent af arbejdsstyrken, mens der i december 2008 var knap 58.000 ledige svarende til 2,1 pct. af arbejdsstyrken. Det er stadig en meget lav ledighed, også internationalt set. Ledigheden udgør fortsat mindre end halvdelen af det laveste ledighedsniveau under forrige højkonjunktur (nov. 2001).

 

Foruden ledigheds- og beskæftigelsesstatistikken ser jeg bl.a. også på udviklingen i virksomhedernes beskæftigelsesforventninger samt forbrugernes vurderinger af den kommende udvikling i ledigheden og økonomien. Her ser man typisk 3 måneder frem.

 

Det er således nye tal, der løbende opdateres, som ligger til grund for min pressemeddelelse, og ikke – som 3F åbenbart tror – Arbejdsmarkedsbalancen fra efteråret 2008.

 

 

 

Venlig hilsen

 

 

 

 

Claus Hjort Frederiksen



[1] Kilde: Jobindex.dk og Danske Bank. Danske Bank offentliggør tallene hvert kvartal.

[2] Antallet stillinger er målt ca. kl. 16 på hverdage i uge 6 på Jobnet.dk, og der er taget et gennemsnit over disse tal.