Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg

Christiansborg

1240 København K

 

 

Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 23. januar 2009 stillet følgende spørgsmål nr. 107 (AMU alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Lone Møller (S).

 

 

Spørgsmål nr. 107:

”Ministeren bedes oplyse, om man kan fratage en person sygedagpenge, hvis personen fravælger en operation, hvor lægerne ikke kan give garanti for fuld helbredelse”.

 

 

Endeligt svar:

Jeg kan oplyse, at en sygemeldt person har pligt til aktivt at medvirke i kommunens opfølgning i sygedagpengesagen for herved så hurtigt som muligt at kunne genvinde sin arbejdsevne.

 

Kommunen kan derfor beslutte, at retten til sygedagpenge falder bort, så længe den sygemeldte på trods af lægens opfordring afviser at lade sig indlægge på sygehus eller at mod­tage nødvendig lægebehandling.

 

Heri ligger, at det ikke får konsekvenser for sygedagpengene i de tilfælde, hvor den sygemeldte afslår en operation, der er forbundet med en risiko for liv eller førlighed. Dette er den sygemeldte i sin gode ret til.

 

Derimod vil kommunen kunne standse sygedagpengene i de tilfælde, hvor den sygemeldte modsætter sig gennemførelsen af en operation eller anden behandling, der klart har betydning for arbejdsevnen, og som ikke er forbundet med en risiko for liv eller førlighed.

 

Generelt set er der formentlig kun uhyre få situationer, hvor en læge i forbindelse med en operation vil være parat til at udstede en garanti for fuld helbredelse, så derfor kan man reelt se bort fra denne situation.

 

 

 

 

 

 

 

 

Den sygemeldte vil derfor risikere at få standset sine sygedagpenge, hvis den pågældende fravælger en operation med den begrundelse, at der ikke kan gives garanti for fuld helbredelse.

 

 

Venlig hilsen

 

 

 

 

Claus Hjort Frederiksen