Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg

Christiansborg

1240 København K

 

 

Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 17. oktober 2008 stillet følgende spørgsmål nr. 10 (AMU alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Eigil Andersen (SF).

 

 

Spørgsmål nr. 10:

”Vil ministeren medvirke til at skabe større sikkerhed for en up-to-date uddannelse af undervisere på de obligatoriske § 9-arbejdsmiljøkurser for sikkerhedsrepræsentanter og arbejdsledere ved at kræve, at de skal være uddannet senest i f. eks. år 2001 mod det nuværende krav om, at de skal være uddannet senest i 1991, hvilket betyder, at der kan være tale om en 17 år gammel uddannelse? Spørgsmålet tager udgangspunkt i, at der til stadighed sker en rivende udvikling mht. arbejdsmiljøproblemer ikke mindst i forhold til det psykiske arbejdsmiljø, herunder alvorlig stress, udbrændthed og depressioner. Derfor er det vigtigt, at undervisernes viden og uddannelse er opdateret.”

 

 

Endeligt svar:

Jeg er helt enig med spørgeren i, at kvaliteten af de obligatoriske arbejdsmiljøuddannelser (af spørger benævnt § 9-arbejdsmiljøkurser) skal være i orden, og at undervisernes viden skal være up-to-date. Arbejdsmiljøuddannelserne er en meget vigtig brik i det forebyggende arbejde på den enkelte virksomhed. Det var netop baggrunden for, at forligskredsen bag arbejdsmiljøreformen fik gennemført en kvalitetssikring af uddannelsen fra 1. januar 2005, herunder en godkendelses- og kvalitetssikringsordning i forhold til udbyderne af arbejdsmiljøuddannelsen.

 

Kvalitetssikringen indebærer, at underviserne på arbejdsmiljøuddannelserne skal have en række uddannelsesmæssige og arbejdsmiljøfaglige kvalifikationer, herunder et underviserkursus, en arbejdsmiljøuddannelse eller anden tilsvarende uddannelse og en voksenpædagogisk uddannelse. Underviserne har endvidere pligt til at deltage i arbejdsmiljøfaglig og pædagogisk relevant efteruddannelse af 2 dages varighed pr. år, hvilket fx kan være efteruddannelse i emner vedrørende psykisk arbejdsmiljø. Der er ikke noget krav om, at undervisernes uddannelse skal være gennemført efter et bestemt årstal, men der er krav om, at underviserne er under kontinuerlig efter- og videreuddannelse.

 

Det er således min klare opfattelse, at undervisernes viden og uddannelse er up-to-date. Denne opfattelse bekræftes i øvrigt i de årlige evalueringer, som Danmarks Evalueringsinstitut gennemfører af arbejdsmiljøuddannelsernes kvalitet. Fx viste evalueringen fra 2007, at over 96 pct. af kursisterne på arbejdsmiljøuddannelserne for sikkerhedsrepræsentanter og arbejdsledere vurderede, at underviserne var gode eller overvejende gode til at inddrage praktiske eksempler fra kursisternes egne eller andres arbejdspladser.

 

Spørgeren skriver, at underviserne på arbejdsmiljøuddannelserne skal være uddannet senest i 1991. Spørgeren har imidlertid misforstået dette. Tidsgrænsen gælder ikke i forhold til undervisernes uddannelse, men derimod i forhold til arbejdsmiljø-uddannelserne for sikkerhedsrepræsentanter, arbejdsledere m.fl. Det betyder, at hvis fx en sikkerhedsrepræsentant har gennemført arbejdsmiljøuddannelsen efter den 1. april 1991, er uddannelsen fortsat gyldig.

 

 

Venlig hilsen

 

 

 

 

Claus Hjort Frederiksen