Udvalget for Videnskab og Teknologi 2008-09
UVT Alm.del Bilag 179
Offentligt
701974_0001.png
701974_0002.png
701974_0003.png
Ministeren for videnskab, teknologi og udvikling
Udvalget for Videnskab og TeknologiFolketingetChristiansborg1240 København K
Til udvalget fremsendes hermed til orientering redegørelse for it- og telepunkter-ne på rådsmøde (transport, telekommunikation og energi) den 11.-12. juni 2009.Materialet er oversendt til Europaudvalget via Udenrigsministeriet.
22. juni 2009
Ministeriet for VidenskabTeknologi og Udvikling
Med venlig hilsen
Bredgade 431260 København KTelefon3392 97003332 3501[email protected]www.vtu.dk1680 5408
Helge Sander
TelefaxE-postNetstedCVR-nr.
Sagsnr.Dok nr.Side
09-0544199480341/1
Notat til Folketingets Europaudvalg og Folketingets Udvalg forVidenskab og Teknologi

Redegørelse for it- og telepunkterne på rådsmøde (transport, telekom-

munikation og energi) den 11.-12. juni 2009

Dagsordenens punkt 9

Kommissionens meddelelse til Europa-Parlamentet, Rådet, Det Europæiske

Økonomiske og Sociale Udvalg og Regionsudvalget om beskyttelse af kritisk

informationsinfrastruktur: Beskyttelse mod storstilede cyberangreb og sam-

menbrud: øget beredskab, sikkerhed og robusthed

KOM(2009) 149 endeligUdveksling af synspunkterFormandskabet præsenterede kort emnet, herunder informationsinfrastrukturenstiltagende betydning for samfundet og det dermed forhøjede trusselsniveau forbåde borgere, virksomheder samt offentlige myndigheder.Kommissionen fremhævede de potentielt enorme omkostninger ved et sikker-hedsbrud i denne infrastruktur. Der er følgelig behov for et øget sikkerhedsniveaui Europa, og Kommissionen inviterede medlemsstaterne til at komme med be-mærkninger om, hvordan de eksisterende og eventuelt nye instrumenter kunneanvendes til dette formål.I den efterfølgende udveksling af synspunkter tog næsten samtlige medlemsstaterordet, og alle var enige med Kommissionen i, at sikkerhedsniveauet for informa-tionsinfrastrukturen i Europa skulle hæves.For så vidt angik de eksisterende instrumenter på området, blev særligt Det Euro-pæiske Agentur for Net- og Informationssikkerheds (ENISA) rolle diskuteret.Debatten viste stor opbakning til, at ENISA, som har eksisteret siden 2004, skalspille en stærkere rolle, og i den sammenhæng talte mange medlemsstater for enudvidelse af agenturets mandat samt allokering af flere ressourcer. Kun få med-lemsstater udtalte sig skeptisk omkring ENISA’s fremtidige rolle.Der var også generel enighed om, at medlemsstaterne selv har et stort ansvar forat sikre et tilstrækkeligt højt sikkerhedsniveau, men at problemet er grænseover-skridende, hvorfor europæisk samarbejde på mange niveauer er ønskeligt. Mangemedlemsstater udtalte sig i positive vendinger om de foreslåede fælleseuropæiskeøvelser i håndtering af omfattende sikkerhedsbrud, om end enkelte også formanedetil, at sådanne øvelser skulle planlægges i meget god tid.Fra dansk side tilsluttede man sig, at der var tale om et vigtigt, grænseoverskri-dende emne, som kræver en øget grad af samarbejde i Europa. For så vidt angikENISA, erklærede Danmark sig enig i, at agenturet skal have en styrket rolle. Detblev dog samtidigt fremhævet, at det stadig er de enkelte medlemsstater, som bæ-rer det største ansvar for at hæve sikkerhedsniveauet på området. Endelig med-delte Danmark, at man har besluttet at etablere en national, statslig varslingstje-neste (GovCERT).
18. juni 2009
IT- og TelestyrelsenHolsteinsgade 632100 København ØTelefonTelefaxE-postNetstedCVR-nr.3545 00003545 0010[email protected]www.itst.dk26769388
SagsbehandlerPeter Mikael OstenfeldTelefonE-post3545 0133[email protected]
Side
1/1
Med debatten er bolden nu givet videre til det kommende formandskab, Sverige,som forventedes at arbejde videre med dette emne.

Uformelt dagsordenspunkt om drøftelse af teledirektivpakken

Formandskabet indledte drøftelsen om fremtiden for teledirektivpakken med atredegøre kort for baggrunden, som var Europa-Parlamentets afstemning den 6.maj 2009. Ved afstemningen i Europa-Parlamentet blev det oprindelige æn-dringsforslag 138 vedtaget i modstrid med den kompromisaftale, som repræsen-tanter for Rådet og Europa-Parlamentet havde forhandlet på plads ugen forinden.Alle inklusive Kommissionen fandt det ærgerligt, at Europa-Parlamentet ikkehavde overholdt kompromisaftalen. Kommissionen opfordrede dog medlemssta-terne til at acceptere Europa-Parlamentets afstemningsresultat og dermed ogsåændringsforslag 138 med henblik på at vedtage teledirektivpakken hurtigst mu-ligt.Et stort flertal af lande gav udtryk for ønske om at sende sagen i forligsproceduremed henblik på at finde et kompromis for ændringsforslag 138. Kun få medlems-stater, herunder Danmark, støttede åbent ændringsforslaget. Der var enighed om,at forligsdrøftelserne bør afgrænses til kun at omfatte teksten i ændringsforslag138.Endelig blev en eventuel opsplitning af teledirektivpakken drøftet, idet det mu-ligvis var en juridisk farbar løsning at vedtage to ud af de tre retsakter og dermedkun forhandle om den retsakt, som indeholder ændringsforslag 138 (rammedirek-tivet). Drøftelsen viste dog et stort flertal for at holde alle tre retsakter samlet.
IT- og Telestyrelsen
Side
2/2