Udvalget for Videnskab og Teknologi 2008-09
UVT Alm.del Bilag 173
Offentligt
696696_0001.png
696696_0002.png
696696_0003.png
696696_0004.png
696696_0005.png
696696_0006.png
696696_0007.png
696696_0008.png
696696_0009.png
696696_0010.png
696696_0011.png
696696_0012.png
Det Frie ForskningsråDsefterårsopslag 2009
Hovedansøgningsfrist 1. september 2009
Det Frie Forskningsråds efterårsopslag 2009Opslagene gælder for perioden 1. juli 2009 til 31. december 2009
Udgivet af Det Frie ForskningsrådCenter for Fri Forskning og ForskeruddannelseForsknings- og InnovationsstyrelsenMinisteriet for Videnskab, Teknologi og UdviklingPublikationen kan hentes på Forsknings- ogInnovationsstyrelsens hjemmeside: www.fi.dk/dffJuni 2009Grafisk design: Marianne Dunker-JensenTryk: InnographicOplag: 1.500
over en halv milliard til fri forskning i efteråret 2009
Det Frie Forskningsråd (DFF) annoncerer nuopslag for efteråret 2009. Hovedansøgningsfri-sten er den 1. september 2009 kl. 15.00. I dennefolder kan du danne dig et overblik over rådetsvirkemidler. Det er en hjælp til orientering imuligheder inden for det enkelte faglige råd, ogsærligt hvis du har behov for at ansøge på tværsaf Det Frie Forskningsråd.I 2009 har Det Frie Forskningsråd cirka 1,3milliarder kroner til disposition, hvoraf omkringhalvdelen er uddelt i foråret. På fi.dk/dff kan dufinde en oversigt over de forskningsprojekter, derhar opnået finansiering i årets første halvdel.I foråret 2009 var kønsfordelingen blandtbevillingsmodtagere af Det Frie Forskningsrådsindividuelle postdocstipendier ligelig. Det eren meget glædelig udvikling, som jeg håberfortsætter – også på de højere karrieretrin. Deforudgående to ansøgningsrunder har Det FrieForskningsråd opslået virkemidlet Kvindeligeforskningsledere for særligt at anspore kvin-delige forskere til at søge. Det blev en overvæl-dende succes. Jeg håber, at vi med initiativet harfået vakt opmærksomhed hos dygtige kvindeligeforskere, så de fortsat søger – også uden dettesærlige virkemiddel. Rådet er optaget af at giveforskningens vækstlag de bedste muligheder, så
dansk forskning også i fremtiden kan være af højkvalitet.Det Frie Forskningsråd har skærpet sin prak-sis for ansøgningsbehandling. Det skyldes, atrådet bruger flere og flere ressourcer på at sikre,at ansøgningerne er komplette, og at de overhol-der de gældende ansøgningskrav. Fra og medden kommende ansøgningsrunde hviler detteansvar udelukkende på ansøgeren. Alle ansøg-ninger til Det Frie Forskningsråd behandles forfremtiden på det foreliggende grundlag. Det vilsige, at manglende bilag ikke længere rekvirereseller modtages efter ansøgningsfristens udløb.Det betyder også, at rådet skærper sin praksisfor, hvornår rådet afviser ansøgninger uden rea-litetsbehandling. Så ansøgere skal være ekstraopmærksomme på at få alle relevante dokumen-ter indsendt med ansøgningen.De fem fagspecifikke opslag finder du på fi.dk/dff.På vegne af det Det Frie Forskningsråd
Jens Christian DjurhuusBestyrelsesformand
det frie forskningsråd
Det Frie Forskningsråd (DFF) støtter forskninginden for alle videnskabelige områder, som erbaseret på forskernes egne initiativer. Rådet kansåledes give støtte til grundforskning og anvendtforskning, så længe der er tale om ansøgningerbaseret på forskernes egne ideer af høj interna-tional kvalitet.I kraft af opgaven med at bedømme forskernesansøgninger har Det Frie Forskningsråd et ene-stående aktuelt indblik i det danske forsknings-landskab. Det benytter rådet, når det giver forsk-ningsfaglig rådgivning til videnskabsministeren,Folketinget, regeringen og andre interessenter.Rådet benytter også den brede indsigt i danskforskning i forbindelse med formidling af forsk-ningsresultater og ved deltagelse i internationaltforskningssamarbejde.
Det Frie Forskningsråd | Samfund og Erhverv(15 medlemmer)Det Frie Forskningsråd | Sundhed og Sygdom(20 medlemmer)Det Frie Forskningsråd | Teknologi ogProduktion (22 medlemmer)
Medlemmerne af Det Frie Forskningsråd er ud-peget af videnskabsministeren i deres personligeegenskab på baggrund af deres faglige kompeten-cer. Alle er anerkendte forskere.
det frie forskningsråd består af en bestyrelseog fem faglige råd:
fkkftp
fnUBestYrelse
Bestyrelsen for Det Frie Forskningsråd(9 medlemmer)Det Frie Forskningsråd | Kultur ogKommunikation (15 medlemmer)Det Frie Forskningsråd | Natur og Univers(16 medlemmer)
fse
fss
fkk
det frie forskningsråd | kUltUr og kommUnikationDet Frie Forskningsråd | Kultur og Kommu-nikation (FKK) dækker fri forskning inden foralle grene af humanistisk forskning, herunderæstetik-, sprog-, historie- og erkendelsesfag.Det Frie Forskningsråd | Kultur og Kommuni-kation styrker i efteråret 2009 den frie forskninggennem følgende virkemidler:
ansøgningsfrist den 1. september 2009
Ung Eliteforskerpris 2009Individuelle postdocstipendierIndividuelle forskningsprojekterpå seniorforskerniveauKollektive forskningsprojekterPh.d.- og kandidatstipendier i tilknytning tilforskeruddannelsesprogrammer i DanmarkVidenskabelige konferencerForskningsophold i udlandetTidsskriftstøtte
løbende ansøgningsfrist
Forberedelse af internationale ansøgninger(START)Udgivelse af disputatser
Oplysninger om kontaktpersoner samtforskningsrådets fulde opslag kan læses påfi.dk/fkk
forskningsrådet for natUr og UniversfnU
det frie forskningsråd | natUr og UniversDet Frie Forskningsråd | Natur og Univers(FNU) dækker alle aspekter af fri forskning ret-tet mod spørgsmål inden for naturvidenskab,datalogi og matematik med et erkendelsesmæs-sigt, men ikke nødvendigvis anvendelsesmæs-sigt sigte.Det Frie Forskningsråd | Natur og Univers styr-ker i efteråret 2009 den frie forskning gennemfølgende virkemidler:
ansøgningsfrist den 1. september 2009
Ung Eliteforskerpris 2009Individuelle postdocstipendierForskningsprojekterStore forskningsprojekterForskningsophold i udlandet
løbende ansøgningsfrist
Forslag til Instrumentcentre
Oplysninger om kontaktpersoner samtforskningsrådets fulde opslag kan læses påfi.dk/fnu
fse
det frie forskningsråd | samfUnd og erhvervDet Frie Forskningsråd | Samfund og Erhverv(FSE) dækker fri forskning inden for økonomi,sociologi, politologi og retsvidenskab og desamfundsvidenskabelige aspekter af en rækketværgående temaer.Det Frie Forskningsråd | Samfund og Erhvervstyrker i efteråret 2009 den frie forskning gen-nem følgende virkemidler:
ansøgningsfrist den 1. september 2009
Ung Eliteforskerpris 2009Individuelle postdocstipendierFSE-forskningsenhederKollektive forskningsprojekterIndividuelle forskningsprojekterIndividuelle ph.d.-stipendierForskernetværkDatabaserForskningsophold i udlandet
løbende ansøgningsfrist
Forberedelse af internationale ansøgninger(START)Forskningsophold i udlandetUdgivelse af tidsskrifter
Oplysninger om kontaktpersoner samtforskningsrådets fulde opslag kan læses påfi.dk/fse
fss
det frie forskningsråd | sUndhed og sYgdomDet Frie Forskningsråd | Sundhed og Syg-dom (FSS) dækker fri forskning inden for alleaspekter af såvel biomedicinsk som klinisk ogsamfundsmedicinsk forskning rettet mod men-neskers sundhed og sygdom.Det Frie Forskningsråd | Sundhed og Sygdomstyrker i efteråret 2009 den frie forskning gen-nem følgende virkemidler:
ansøgningsfrist den 1. september 2009
Ung Eliteforskerpris 2009Individuelle postdocstipendierForskningsprojekterStørre forskningsprojekterDatabaserBiobankerDelestillinger
løbende ansøgningsfrist
Forberedelse af internationale ansøgninger(START)Skolarstipendier
Oplysninger om kontaktpersoner samtforskningsrådets fulde opslag kan læses påfi.dk/fss
ftp
det frie forskningsråd | teknologi og prodUktionDet Frie Forskningsråd | Teknologi og Pro-duktion (FTP) støtter fri forskning i relation tilpotentielle anvendelser inden for teknologi ogproduktion, hvor udgangspunktet er et anven-delsesperspektiv rettet mod løsning af problemereller mod nye måder at dække samfundets behovpå.Det Frie Forskningsråd | Teknologi og Produk-tion styrker i efteråret 2009 den frie forskninggennem følgende virkemidler:
ansøgningsfrist den 1. september 2009
Ung Eliteforskerpris 2009Individuelle postdocstipendierForskningsprojekter
ansøgningsfrist den 1. oktober 2009
Større forskningsprojekter
løbende ansøgningsfrist
Forberedelse af internationale ansøgninger(START)
Oplysninger om kontaktpersoner samtforskningsrådets fulde opslag kan læses påfi.dk/ftp
opslagenes strUktUr
Det Frie Forskningsråds (DFF) fem opslag infor-merer om støttemuligheder og ansøgningskrav,og du skal lægge dem til grund ved indsendelseaf ansøgning. Opslagene indkalder først ansøg-ninger og informerer om, hvem som kan søge omstøtte. Du finder også information om ændringeri forhold til seneste opslag.Du finder vejledning og krav til den enkelteansøgning – hvad enten der søges om et forsk-ningsprojekt eller et postdocstipendium. Du kanslå op under det relevante virkemiddel og herfinde de præcise retningslinjer, som skal følgesfor, at vi kan sikre en fair og ensartet behandlingaf alle ansøgninger.Efter gennemgangen af alle virkemidler findesen vejledning og detaljerede oplysninger omeksempelvis budgetlægning. Du finder ogsåspecifikke krav til projektbeskrivelsens indholdsamt de vurderingskriterier, som sikrer en åbenog gennemsigtig ansøgningsbehandling.
Når Det Frie Forskningsråd modtager ansøgnin-ger til hovedansøgningsfristen den 1. september2009 kl. 15.00, sendes disse til alle rådsmed-lemmer af det eller de relevante faglige råd,som vurderer alle projekter. De enkelte råd harforskellige mødedatoer, men uddelingsmøderneligger typisk i november og december. For hur-tigst muligt at kunne give ansøgere besked ombeslutning lægges en oversigt over givne bevil-linger på fi.dk. Alle ansøgere modtager et brevfra forskningsrådene med tilsagn eller afslagi december måned. Med afslag følger en kort,faglig begrundelse.
Har du spørgsmål til den formelle udarbejdelseaf en ansøgning, er du meget velkommen til atkontakte Det Frie Forskningsråds sekretariat iForsknings- og Innovationsstyrelsen.
frie forskningsmidlerer et kvalitetsstempelEn bevilling fra Det Frie Forskningsråd (DFF) eret kvalitetsstempel. Ansøgningerne vurderes ogprioriteres af 15-22 fagkyndige forskere fra forsk-ningsinstitutioner og virksomheder. Det betyder,at den enkelte ansøgning drøftes i plenum afforskere fra det faglige hovedområde, men medhver sin særlige ekspertise. En ansøgning af denallerhøjeste kvalitet inden for eksempelvis fysikoverbeviser således også en matematiker omdens værd.Succesraten for bevillingsbeløb var i 2008gennemsnitligt 15 % i Det Frie Forskningsråd.Mange flere ansøgninger er af høj kvalitet, menopnår beklageligvis ikke støtte inden for Det FrieForskningsråds økonomiske rammer. De ansøg-ninger, der opnår en forskningsrådsbevilling,har til gengæld klaret sig igennem et snævertnåleøje og er blevet fundet fagligt nybrydende ogaf højeste kvalitet. Konkurrencen er hård.
det frie forskningsråds hovedansøgningsfrist i efteråret: 1. septemBer 2009Læs de faglige forskningsråds fulde opslag på fi.dk/dff
Forsknings- ogInnovationsstyrelsenMinisteriet for VidenskabTeknologi og Udvikling
Bredgade 40DK-1260 København K
Tlf. +45 3544 6200Fax +45 3544 6201
[email protected]www.fi.dk